Šteta od šumskog požara na Blidinju procijenjena na više od milijun maraka

Požar velikih razmjera ljetos je zahvatio Park prirode Blidinje, a Elaborat o procijenjenoj šteti uzrokovanom šumskim požarom na području općine Posušje, koji je predstavljen na sjednici Općinskog vijeća, procijenio je štetu na 1.031.294 konvertibilnih maraka.

U Elaboratu se predlaže da načelnik Posušja donese odluku o korištenju sredstava iz općinskog proračuna sukladno Zakonu o zaštiti i spašavanju, kao i da se obrati za pomoć županijskoj i federalnoj razini vlasti.

– Mi smo već jedan dio vlastitih sredstava potrošili na sanaciju, a s obzirom da ta sredstva neće biti dostatna za pokrivanje svih troškova štete, mi ćemo se sukladno zakonu obratiti Vladi Zapadnohercegovačke županije, odnosno Županijskom stožeru Civilne zaštite, koji će dalje proslijediti naš zahtjev prema Federalnom stožeru Civilne zaštite pa od njih očekujemo izdašniju pomoć – kazao je posuški načelnik Ante Begić u razgovoru za Fenu.

Po njegovim riječima, do sada je potrošeno više do 100.000 maraka na probijanje puteva, na troškove za hranu, troškove goriva za helikoptere i pokrivanje drugih materijalnih troškova koji su nastali prilikom gašenja požara, a planirano je da se novac koji stigne s viših razina utroši na pošumljavanje Blidinja.

– Vjerujem kako će više razina vlasti imati sluha za ovu našu prirodnu nepogodu i da će nam financijski pomoći.

Nadam se da ćemo svi zajedno raditi na tome da konačno nabavimo zrakoplove i helikoptere, odnosno air-traktore koji su nam neophodni kada nam se dogodi požar ovakvih razmjera, da možemo preventivno djelovati kako se požar ne bi razbuktao i da ga u startu možemo držati pod kontrolom – istaknuo je posuški načelnik.

  FOTO | Tarik Serdar iz Čapljine nastupio na prestižnom natjecanju frizera u Antaliji

Gasitelji su se danima borili sa šumskim požarom koji je zahvatio planinu Čvrsnicu sredinom sedmog mjeseca, a vatra je ugašena dvanaest dana nakon izbijanja požara kada je na Blidinju pala kiša.

Objava Šteta od šumskog požara na Blidinju procijenjena na više od milijun maraka pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi