More
  VijestiŠta sve parovi trebaju znati o vantjelesnoj oplodnji

  Šta sve parovi trebaju znati o vantjelesnoj oplodnji

  Rođenje djeteta mnogim porodicama predstavlja jedan od glavnih ciljeva u životu. Ipak, ponekad nije dovoljno samo odlučiti se na to, jer se trudnoće u određenim slučajevima ne mogu postići prirodnim putem. Za mnoge parove koji teže ispunjenju sna – rođenju djeteta, vantjelesna oplodnja postaje jedina mogućnost.

  Često se parovi koji planiraju začešće pitaju kolike su šanse da će oplodnja biti uspješna i da će čekati prinovu u svojoj porodici. U prosjeku, vjerovatnoća da u toku jednog mjeseca dolazi do začeća iznosi 15 do 25%., dok se u prva tri mjeseca penje na 40%, a nakon pola godine do 70%. Prosječna vjerovatnoća da do začešća dolazi unutar perioda od godinu dana je 85%.

  Ipak, postoje i određeni faktori koji mogu uticati na gore navedene postotke. Jedan od glavnih su godine starosti osoba, obzirom da se već poslije 30. godine života šanse za začeće smanjuju, a posebno su u padu nakon što osoba navrši 40. godina. Osim toga, na začeće može uticati i nepravilan menustralni ciklus ali i određena zdravstvena stanja.

  U slučaju da nakon godinu dana redovnih odnosa a što podrazumijeva odnose dva do tri puta sedmično, nije se desilo začeće, savjet je da posjetite ljekara sa kojim ćete se posavjetovati o narednim koracima. Nakon prvog dolaska ljekaru, najčešće će vam se dati preporuke da provedete dodatne pretrage kako bi se utvrdilo da li postoji opasnost od neplodnosti.

  Ukoliko nakon svih provedenih pretraga, ljekar ustanovi neplodnost kod muškarca, žene ili eventualno oba partnera, za očekivati je da osobama bude preporučena neka od metoda umjetne ili potpomognute oplodnje.

  Nakon što se prođu sve ranije mogućnosti, a da do začeća još uvijek nije došlo, jedna od preporuka je vantjelesna oplodnja. Naime, radi se o metodi liječenja neplodnosti kojom se uz pomoć savremene medicine izliječi 80% uzroka neplodnosti. Od kasnih sedamdesetih kada se počeo primjenjivati ovaj tretman do danas bilježimo zaista veliki napredak. Na osnovu zvanične svjetske statistike, oko osam miliona djece začeto je upravo nakon postupka vantjelesne oplodnje.

  Koje su faze vantjelesne oplodnje?

  Kada se osobe odluče na vantjelesnu oplodnju, u tom slučaju na redu je nekoliko faza čije samo trajanje može zavisiti od toga kakvo je zdravstveno stanje osoba koje žele primjeniti vantjelesnu oplodnju

  Stimulacija ovulacije

  Najčešća prva faza je hormonska stimulacija jajnika kako bi se dobio optimalan broj jajnih ćelija. Bitno je istaći da veći broj jajnih ćelija će pružiti mogućnost da se izaberu upravo najkvalitetnije ćelije koje će poslije u laboratorijskom postupku biti oplođene jednom od metoda.

  Aspiracija jajnih ćelija

  Kada govorimo o aspiraciji jajnih ćelija, riječ je zapravo o manjem operativnom zahvatu kojim se obavlja punkcija folikula, a na taj način i jajnih ćelija koje nastaju u postupku stimulacije. Proces aspiracije se obavlja uz pomoć aspiracijske igle kada su folikule dovoljne zrelosti. Radi se o veoma sigurnom postupku gdje su komplikacije zaista rijetke i obavlja se najčešće pod kratrkotrajnom opštom anestezijom.

  Laboratorijska faza

  Kada se završi postupak aspiracije, klinički embriolog će pomoću mikroskopskog pregleda utvrditi koji je broj i kakav je kvalitet jajnih ćelija. U toku same analize iz ejakulata će se uz primjenu posebnih laboratorijskih metoda izdvojiti spermatozoidi koji su najbolji i koji zapravo ulaze u proces oplodnje.

  U toku provođenja tretmana, u laboratoriji se radi na uslovima za susret spermatozoida i jajne ćelije. Poslije otprilike 18 sati, moguće je utvrditi da li je došlo do oplodnje, dok se 24 sata kasnije može provjeriti je li došlo do adekvatne diobe ćelije.

  ICSI – intracitoplazmatska injekcija

  Kada je riječ o smanjenoj plodnosti kod muškaraca, primjenjuje se ICSI proces, tako što će uz pomoć mikroskopa i mikromanipulatora ubrizgati spermatozoid u jajnu ćeliju. Upravo ovaj process zahtjeva veliko znanje, vještinu i neophodno iskustvo.

  Embriotransfer

  U periodu dva do pet dana, događa se kultivacija embriona u uslovima inkubatora koji su zaista strogo kontrolisani te uz maksimalnu pažnju embriologa.

  Sam proces prenosa embriona u maternicu je vrhunac postupka u vantjelesnoj oplodnji. Vrlo često se obavlja u periodu između drugog ili petog dana od kada je došlo do oplodnje jajne ćelije, a što zavisi i od broja te kvaliteta embriona. Radi se o bezbolnoj i kratkotrajnoj metodi, poslije čega pacijentica u sobi za odmor mora mirovati barem sat vremena.

  Trudnoća koja nastane uz pomoć vantjelesne oplodnje ista je kao i sve druge trudnoće. Pojedine kompilacije koje inače mogu doći u trudnoći nemaju nikakve veze sa vantjelesnom oplodnjom.

  Naravno, bitno je istaći da sam postupak vantjelesne oplodnje neće automatski garantovati trudnoću, jer nekad se ovaj postupak mora provesti i nekoliko puta kako bi se došlo do trudnoće.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img