Sporazum HNK-a i Grada Mostara: 7,77 miliona KM za Zračnu luku Mostar

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg i gradonačelnik Mostara Mario Kordić potpisali su u srijedu u Mostaru Sporazum o načinu izvršenja obveza HNŽ-a prema Gradu Mostaru.

Herceg je istaknuo kako je tim sporazumom predviđeno da se iznos od 7,77 milijuna maraka prioritetno usmjeri u Zračnu luku Mostar.

– Nema razvoja Hercegovine bez Zračne luke – naglasio je Herceg.

Izrazio je uvjerenje kako će se ostvariti planovi i najave čelnika grada Mostara o ponovnom uspostavljanju letova – osobito niskotarifnih kompanija s kojima su već obavljeni određeni razgovori.

– Za 10 do 15 dana bit će uplaćen prvi milijun. Tijekom ove godine uplatit ćemo još milijun, treći i četvrti dio u iznosu od po 2 milijuna KM bit će uplaćeni do kraja 2023. odnosno 2024. godine, a ostatak od oko 1,8 milijuna tijekom 2025. godine – istaknuo je Herceg.

Gradonačelnik Kordić je kazao kako je zadovoljan potpisivanjem Sporazuma o rješavanju obaveza Županije prema Gradu Mostaru po presudi za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Grada.

– Zadovoljni smo da ćemo ovaj iznos koji je definiran Sporazumom u idućim godinama koristiti u proračunu Grada Mostara, prioritetno za potrebe Zračne luke Mostar kako bismo dobili veliku komparativnu prednost kada je u pitanju turizam i gospodarstvo koje donosi funkcionalna zračna luka – istaknuo je Kordić, dodavši kako će sporazum donijeti boljitak građanima Mostara i cijele HNŽ.

  U prometnoj nezgodi kod Mostara djevojčica zadobila teže ozljede

Upitan da prokomentira o kojim zračnim linijama se pregovara, Kordić je kazao kako je preuranjeno govoriti o tome te da u ovom trenutku može potvrditi samo sezonsku liniju Dusseldorf – Mostar, ukoliko ne bude problema s pandemijom koronavirusa.

– Što se tiče drugih linija, dosta ih je trenutno u pregovorima, a ono što je bio fokus i Zračne luke i nas je to da probamo detektirali linije koje bi bile isplative jer nam je bitna održivost tih linija. U tom kontekstu se vraćamo na priču turizma i Međugorja i popunjenosti tih zrakoplova i ozbiljno razgovaramo o linijama koje su vezane uz nama tradicionalna turistička odredišta od kuda dolaze turisti u Hercegovinu – kazao je gradonačelnik Kordić.

Po njegovim riječima, razgovara se i sa zračnim lukama u Banjoj Luci i Sarajevu.

– Tražimo i tu partnerske odnose kako bi zajedno radili. U BiH trenutno su četiri međunarodne zračne luke i jako je važno da s njima surađujemo kao partneri, a ne kao konkurenti – poručio je Kordić.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Opčine i gradovi