back to top

Spomenik kosca posvađao Kuprešake

Nakon što je koncem 2020. godine višestoljetna tradicija natjecanja u ručnom košenju trave uvrštena na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, Udruga „Kupreški kosci“ dala je izraditi spomenik kosca u bronzi, te ga ovih dana, bez dozvole lokalne samouprave, postavila u parku do centralnog gradskog trga.

 

Napravljen u Smederevu, brončani kosac vrijedan 80.000 KM zasjao je na središnjem trgu. Budući da je riječ o tradiciji duljoj od 300 godina, građani koji žive u Kupresu, ali i izvan njega pozdravljaju tu inicijativu.

„Kosac mi se sviđa, moglo bi biti i ovdje i na drugom mjestu, meni osobno je fino i ovo mjesto. Mjesto mu je negdje u travi“, kaže Ružica Hrnkaš-Živković.

„Divim se ljudima koji su ovo napravili, ali projekt nije u cijelosti završen. Nemamo kupilice, mora i kupilica ovdje biti. Ako on pokosi mora neko i pokupiti“, ističe Šaćir Mešan.

„Ova koševina i ovaj težački posao othranili su nas, tako da je Kupres zaslužio da imamo ovakvu bistu i to na jednom vidnom mjestu“, smatra Jozo Kuna.

„Baš pravo mjesto. Ovo je i trebalo Kupresu zbog Dana kosidbe“, dodaje Vesna Lozančić.

Udruga je čekala devet mjeseci na odgovor lokalne vlasti, te su, nezadovoljni ponuđenim, spomenik postavili u središtu grada, što će vjerojatno rezultirati njegovim uklanjanjem.

„Da li biste vi reagirali da to netko uradi u vašem dvorištu, da bez ikakvog pitanja, razloga, povoda stavi sve to, kako biste reagirali?“, pita Zdravko Mioč, načelnik Općine Kupres (HDZBiH).

„Dvorište Kuće kosaca premalo je i nije se moglo izvest postavljanje kipa, a kružni tok nije u nadležnosti Općine nego Federalnih cesta“, ističe Matko Ćurković, predsjednik Udruge „Kupreški kosci“ i zastupnik HNL-a u Skupštini K10.

„Sam način postavljanja i ono što smo ispregovarali s Cestama, uopće ne bi nikakva bila smetnja da se to i postavi na toj lokaciji“, tvrdi Mioč.

Kosci ističu i to kako su doznali da se na spornoj lokaciji planira postaviti bista prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

„Kojeg mi štujemo i ne opovrgavamo njegovo djelo za Kupres, ali ovaj kosac je povijest Kupresa, kosac je bio prije Tuđmana, a bit će i poslije“, poručuje Ćurković.

federalna.ba

relax-portal.info

Popularno danas