More
  VijestiGeekSplav za preživljavanje - rekordni podvizi preživaljavanja na pučini

  Splav za preživljavanje – rekordni podvizi preživaljavanja na pučini

  Koliko dugo je moguće preživjeti u splavi za preživljavanje? Splav za preživljavanje posebno je konstruirana za održavanje osoba na životu u slučaju havarije an otvorenom moru. U nastavku ćemo malo detaljnije opisati splav i njenu opremljenost.

  Kroz period korištenja, u pomorskom kontekstu, zabilježili smo ekstremne slučajeve preživaljavanja na pučini. Rekorder po tom pitanju je Poon Lim, koji je na splavi preživio 133 dana, nakon što je njegov brod pogodila podmornica tijekom drugog svjetskog rata.

  akcija spašavanja
  Spašavanje na pučini

  Još jedan slučaj zabilježen je nakon potonuća jahte, kada je obitelj Robertson provela 38 dana u splavi i na koncu je spašena.

  Ipak, Mike Tipton, profesor na sveučilištu Portsmouth naglašava da smo takve pozitivne ishode najčešće bilježili u morima blizu ekvatora, odnosno u toplim vodama. Moguće je preživjeti i u hladnim vodama, ali su šanse za to znatno manje.

  Kada se ljudi nađu u hladnim vodama, prvo što osjete je šok od hladne vode. Smrt može nastupiti brzo, već kroz par minuta. Temperature ispod 15°C djeluju pogubno za ljudski organizam, i gotovo je nemoguće preživjeti jedan dulju period u hladnim vodama.

  Splav za preživljavanje konstruirana je s namjenom da poveća izglede za preživljavanje. Opet, ne možemo biti sigurni koliko dugo osobe u splavi mogu preživjeti. Moguće je da osobe u splavi klonu psihički, i samim time pogoršaju sebi izglede za preživljavanje. Isto tako, u splavi je teško ostati suh, a temperatura u splavi nije ugodna sobna temperatura na koju smo navikli.

  Splav povećava šanse za preživljavanje

  Kada se nađemo ugroženi, za preživljavanje naše potrebe idu sljedećim redoslijedom:

  • zrak
  • održiva cirkulacija u tijelu
  • odgovarajuća temperatura okoline
  • pitka voda
  • hrana

  Za primjer da napišemo; ako se osoba zadesi u splavi, u području sa čestim pljuskovima (dovoljnom količinom pitke vode), onda se vrijeme preživljavanja znatno produžava. Ako se pak osoba pronađe u hladnim vodama, i ako je voda u nekoj mjeri ušla u splav, šanse za preživljavanjem su smanjene znatno.

  Još uvijek nismo precizno odredili vrijeme koje garantira da su osobe u splavi žive, ili nisu. Kada dođe do potrebe za traženjem preživjelih, a nema rezultata, realno je očekivati prekid operacije. Realno od strane stručnog tima, ali nikako od strane osoba bliskih stradalima i njihovih obitelji.

  Vrijeme preživljavanja varira, i svaka potraga za preživjelima gleda se posebno, ovisno o okolnostima i mnogim faktorima koji mogu utjecati na vrijeme preživljavanja, pa i na samu potragu.

  Osnovna oprema u splavi:

  • signalne rakete za ispaljivanje (sa padobranom)
  • ručne signalne rakete
  • pitka voda
  • upute za preživljavanje
  • prva pomoć
  • zaštitna termalna pokrivka
  • set priručnog alata
  • vrećice za slučaj (morske bolesti) i tablete protiv mučnine

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img