Splav za preživljavanje – rekordni podvizi preživaljavanja na pučini

-

Koliko dugo je moguće preživjeti u splavi za preživljavanje? Splav za preživljavanje posebno je konstruirana za održavanje osoba na životu u slučaju havarije an otvorenom moru. U nastavku ćemo malo detaljnije opisati splav i njenu opremljenost.

Kroz period korištenja, u pomorskom kontekstu, zabilježili smo ekstremne slučajeve preživaljavanja na pučini. Rekorder po tom pitanju je Poon Lim, koji je na splavi preživio 133 dana, nakon što je njegov brod pogodila podmornica tijekom drugog svjetskog rata.

akcija spašavanja
Spašavanje na pučini

Još jedan slučaj zabilježen je nakon potonuća jahte, kada je obitelj Robertson provela 38 dana u splavi i na koncu je spašena.

Ipak, Mike Tipton, profesor na sveučilištu Portsmouth naglašava da smo takve pozitivne ishode najčešće bilježili u morima blizu ekvatora, odnosno u toplim vodama. Moguće je preživjeti i u hladnim vodama, ali su šanse za to znatno manje.

Kada se ljudi nađu u hladnim vodama, prvo što osjete je šok od hladne vode. Smrt može nastupiti brzo, već kroz par minuta. Temperature ispod 15°C djeluju pogubno za ljudski organizam, i gotovo je nemoguće preživjeti jedan dulju period u hladnim vodama.

Splav za preživljavanje konstruirana je s namjenom da poveća izglede za preživljavanje. Opet, ne možemo biti sigurni koliko dugo osobe u splavi mogu preživjeti. Moguće je da osobe u splavi klonu psihički, i samim time pogoršaju sebi izglede za preživljavanje. Isto tako, u splavi je teško ostati suh, a temperatura u splavi nije ugodna sobna temperatura na koju smo navikli.

Splav povećava šanse za preživljavanje

Kada se nađemo ugroženi, za preživljavanje naše potrebe idu sljedećim redoslijedom:

 • zrak
 • održiva cirkulacija u tijelu
 • odgovarajuća temperatura okoline
 • pitka voda
 • hrana

Za primjer da napišemo; ako se osoba zadesi u splavi, u području sa čestim pljuskovima (dovoljnom količinom pitke vode), onda se vrijeme preživljavanja znatno produžava. Ako se pak osoba pronađe u hladnim vodama, i ako je voda u nekoj mjeri ušla u splav, šanse za preživljavanjem su smanjene znatno.

Još uvijek nismo precizno odredili vrijeme koje garantira da su osobe u splavi žive, ili nisu. Kada dođe do potrebe za traženjem preživjelih, a nema rezultata, realno je očekivati prekid operacije. Realno od strane stručnog tima, ali nikako od strane osoba bliskih stradalima i njihovih obitelji.

Vrijeme preživljavanja varira, i svaka potraga za preživjelima gleda se posebno, ovisno o okolnostima i mnogim faktorima koji mogu utjecati na vrijeme preživljavanja, pa i na samu potragu.

Osnovna oprema u splavi:

 • signalne rakete za ispaljivanje (sa padobranom)
 • ručne signalne rakete
 • pitka voda
 • upute za preživljavanje
 • prva pomoć
 • zaštitna termalna pokrivka
 • set priručnog alata
 • vrećice za slučaj (morske bolesti) i tablete protiv mučnine

Podijeli članak

Recent posts

Osman Đikić – mostarski književnik

Osman Đikić je jedan od najpoznatijih mostarskih pisaca. Rođen je 7.januara 1879 godine u Mostaru. Završio je ruždiju(islamska niža srednja škola) i nekoliko razreda gimnazije...

Svetozar Ćorović – poznati mostarski pisac

Svetozar Ćorović ostavio je veliki trag u bosanskohercegovačkoj i srpskoj književnosti. Svetozar Ćorović rođen je 29. maja 1875. godine u Mostaru. Potiče iz trgovačke...

7 najpoznatijih hercegovačkih jela

Hercegovina, sunčani dio naše lijepe zemlje, pored njenih prirodnih ljepota krase je i tradicionalna jela. Izdvojili smo neke od najpoznatijih hercegovačkih jela koja su karakteristična...

Mujaga Komadina – poznati gradonačelnik i dobrotvor Mostara

Kroz historiju Mostar je imao mnogo gradonačelnika,  jedan od najistaknutijih je Mustafa ''Mujaga'' Komadina. Za vrijeme njegovog mandata, u periodu od 1909. do 1918....

Mostarske narodne pjesme

Ljepota građevina i bogata historija učinile su Mostar da bude opjevan u mnogim narodnim pjesmama. Kulturno-historijska baština Mostara nije zanemarena. Svakako da...
Splav za preživljavanje - rekordni podvizi preživaljavanja na pučini