Soja i suncokret značajnije bi se mogli proizvoditi na području Livanjskog polja

Zahvaljujući suradnji sa Srednjom strukovnom školom „Silvije Strahimir Kranjčević“, poznate poljoprivredne tvrtke Agropex i Bimal u Livnu su predstavile svoje ideje za organiziranu proizvodnju uljarica na području Hercegbosanske županije.

Dvije vrste uljarica, soju i suncokret, značajnije bi se moglo proizvoditi na području Livanjskog polja, ali i cijele HBŽ, o čemu su buduće fitofarmaceute, poljoprivredne tehničare i širu javnost upoznali gosti iz Posavine.

„Mi imamo suradnju sa Bimalom i Agropexom. Ideja je da predstave danas svoje proizvode našim učenicima i, naravno, poljoprivrednicima sa područja Livna“, kazao je Saša Grabovac, ravnatelj SSŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“.

Direktor tvrtke „Agropex“ iz Obudovca kod Šamca Pavle Ristić istaknuo je kako žele pokušati i da u livanjskom kraju da zaživi organizirana proizvodnja, s naglaskom na proizvodnju soje i suncokreta.

„I nama je to novo iskustvo. Donijeli smo svoja iskustva iz intenzivnijih poljoprivrednih krajeva ovdje. U suštini vaša zemljišta i vaši agro-ekološki uvjeti omogućavaju proizvodnju uljarica na veoma visokoj razini“, naveo je Saša Petković, dipl. ing. poljoprovrede, predstavnik tvrtke „Agrimatco“ iz Bijeljine.

A da može, pokazao je vrijedni 33-godišnjak iz Livna Ivica Dolić, koji žitarice i uljarice trenutno uzgaja na 220 hektara: „Sa Bimalom iz Brčkog imam već dugi niz godina suradnju. Treba raditi, polja ima i može se živjeti dobro“.

A plan mu je proširiti se i na susjedne općine.

„Dobio sam koncesiju i u Bosanskome Grahovu, oko 160 hektara nove zemlje, ukupno će biti nekih 3 i pol do 4 tisuće duluma“, dodaje on.

  VLAST U LIVNU RADI PROTIV MJEŠTANA : Zbog nalazišta urana mještani Tušnice ostaju bez pitke vode?

Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u proizvodnji i preradi uljarica, gosti iz Posavine prezentirali su najbolja sjemena i sredstva za njihovu zaštitu, te se nadaju širenju mreže kooperanata i na ovom području.

federalna.ba

livnovine.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Opčine i gradovi