More
  VijestiSkupština HNŽ-a raspravlja o Strategiji razvitka HNŽ-a (VIDEO)

  Skupština HNŽ-a raspravlja o Strategiji razvitka HNŽ-a (VIDEO)

  Prijedlog Strategije razvitka Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) za razdoblje 2021. – 2027. godine, o kojemu danas raspravlja Skupština HNŽ-a, skup je prijedloga, odnosno strateških ciljeva, prioriteta i mjera koje će se provoditi u narednih sedam godina kroz indikativni financijski okvir koji se kreće u iznosu od oko 350 milijuna maraka, kazao je u srijedu uoči početka sjednice predsjedatelj Skupštine Šerif Špago.

  – Na prethodnoj sjednici početkom listopada imali smo Nacrt Strategije, zastupnici su predlagali što treba izmijeniti i dopuniti, sve te prijedloge dostavili smo županijskoj Vladi, odnosno timu za izradu strategije koji je u ovih otprilike 40 dana pripremio novi Prijedlog Strategije. Smatramo da je u odnosu na Nacrt došlo do konkretizacije Strategije i određene stvari koje su opterećivale Nacrt su izbačene. Očekujemo da ćemo nakon usvajanja Strategije kroz realizaciju određenih projekata, posebno iz oblasti zaštite okoliša, imati mogućnost aplicirati prema IPA fondovima Europske unije – kazao je Špago.

  Zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović dodao je kako je najbitnije da su svi oni koji su imali potrebu ulagati primjedbe prijedloge za tu mogućnost i dobili.

  – Strategija je dobila svoj konačni oblik, po mojim saznanjima podjednako ima onih koji su zadovoljni i onih koji nisu, kao i sa svakim drugim dokumentom. Po meni je ključno pitanje koliki je domet cijelog tog dokumenta. Bitno je da imamo ovu strategiju, a koliko će se ona realizirati vidjet ćemo u vremenu koje je pred nama – kazao je Martinović.

  Skupštinski zastupnik Aner Žuljević (SDP BiH) kazao je kako navedeni dokument nije nimalo napredova od nacrta do prijedloga.

  – Radi se o čistom formalizmu ove vlade koja između sebe razgovara na način da kaže da Strategija ništa ne valja, ali da je moraju donijeti jer je ona uvjet za osiguranje financijskih kreditnih sredstava koje će oni trošiti na svoj način kao i do sada, gdje jednu trećinu novca pojede politička korupcija. Narod uredno vraća kredite neodgovorne politike, a najvećim dijelom uopće nema rezultata i implementacije tih sredstava u smislu povećanja kvalitete života. Strategija je demagoški pamflet, okvir bez bilo kakvih ciljeva, vizija, misije, a ono što je jedino istinito je retrospektiva povijesti u kojoj su rekli da smo u gotovo svakom segmentu analize postojećeg stanja doslovno propali nakon sedam godina mandata ove vlasti – kazao je Žuljević.

  Dodao je kako ga ne iznenađuje da se politika odlučila na ovakav potez.

  – Nema većeg štetočine u našem društvu od politike kada je u pitanju interes građana, ali meni je problematično zašto je struka postala servis politike u implementaciji njihove namjere da ponovno otima neka kreditna sredstva i zloupotrebljava ih u političke svrhe, a tome u prilog ide informacija kako je Ministarstvo obrazovanja podijelilo 450.000 maraka u segmentu kulture i sporta, što pokazuje da nema nikakvog strateškog okvira ni namjere ispunjavanja onoga što su sami definirali, a to je da nam je sportska infrastruktura doslovno devastirana i da je sve što imamo u okviru sporta na minimumu egzistencije – kazao je Žuljević.

  Zastupnik u Skupštini HNŽ-a Slaven Raguž (HRS) smatra kako je navedeni dokument pisan “pro forme”.

  – Nema dodirnih točaka sa stvarnim stanjem u Županiji, ne tretira jasno i artikulirano probleme s kojima se susreću ljudi koji žive u ovoj županiji nego se radi o skupu lijepih želja koje će oni danas izglasovati većinom glasova i to će ostati ono što je ostala i prošla usvojena strategija, a to je dokument koji će ostati u arhivama i Skupštine i Vlade HNŽ-a – kazao je Raguž.

  Skupština danas također razmatra i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu u HNŽ-u, nacrte zakona o termoenergetskoj i elektroenergetskoj inspekciji, te Izmjenu i dopunu Odluke o izboru predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg i članova radnih tijela Skupštine HNŽ-a.

  Na dnevnom redu su i dvije tehničke odluke, odnosno donošenje odluke o prestanku mandata dosadašnjem zastupniku Nevenku Hercegu te odluke o verifikaciji mandata novom zastupniku Dejanu Kvesiću.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img