More
  VijestiSkokom bez aplauza obilježena godišnjica rušenja Staroga mosta (VIDEO)

  Skokom bez aplauza obilježena godišnjica rušenja Staroga mosta (VIDEO)

  Bacanjem cvijeća u Neretvu i skokom bez aplauza u utorak je obilježena 28. godišnjica rušenja Staroga mosta.

  Klub skakača u vodu “Mostari”, kao i svake godine obilježio je godišnjicu rušenja Starog mosta simboličnim skokom bez aplauza točno u 10.16 sati, kada se prepoznatljivi luk Starog mosta 1993. godine srušio u Neretvu.

  Uime Koordinacijskog tima za organizaciju obilježavanja 28. godišnjice rušenja Starog mosta Seada Kustrić kazala je kako su ove godine u obilježavanje godišnjice uključene osnovne škole od Stoca do Prozora.

  – Tada se dogodio zločinački pothvat koji je prepoznao Međunarodni sud u Haagu, a danas djeci govorimo o povijesti Mostara, Balkana i svijeta, te ih učimo da se teroriziranje i etničko čišćenje ne smije više nigdje dogoditi. Intencija nam je također i to da se djeca u 21. stoljeću brane znanjem, kulturom te uvažavanjem drugog i drugačijeg – poručila je Kustrić.

  Naglasila je, također, da se godišnjica ovog događaja i njeno obilježavanje ne smiju zaboraviti.

  – Ovo mora biti opomena, ali isto tako treba se pronaći snage za svjetliju budućnost mladim generacijama – kazala je Kustrić.

  Predsjednik Kluba skakača u vodu “Mostari” Lorens Listo istaknuo je kako mu puno znači obilježavanje ove tužne godišnjice.

  – Došlo je puno djece i to je važno, njih treba biti, ali po meni je nekako previše zastava i svega, ispada kao da je neko slavlje, a ne obilježavanje tužne godišnjice rušenja Starog mosta – kazao je Listo.

  Stari most djelo je turskog graditelja Hajrudina, a sagrađen je u razdoblju između 1557. i 1566. godine.

  Početkom rata, 1992. godine Stari most oštetile su srpske vojne snage i JNA, a 9. studenoga 1993. godine Stari most srušio se nakon što je oštećen topničkim hicima ispaljenim s položaja HVO-a.

  Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. godine rekonstruirani most je otvoren. Sljedeće godine uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img