VijestiSKB Mostar ide u korak sa svjetskom hirurgijom i...

  SKB Mostar ide u korak sa svjetskom hirurgijom i anestezijom

  U okviru obilježavanja „Tjedna mozga“ dr. Luka Vrdoljak, specijalist anestezije i reanimacije, i dr. Marko Bošnjak, specijalist neurohirurgije, održali su predavanje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru o savremenim neurohirurškim dostignućima Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.

  – Naš rad spada u sam vrh svjetske neurohirurgije na ovom području, pokrivamo 95 posto patologije, a ostalo se trudimo usavršiti da bismo konačno preuzeli sve. Ponosni smo na profesora Paladina i profesora Kvesića koji su nam omogućili da naš tim s 30 ljudi ide ukorak sa svjetskom hirurgijom i anestezijom – kazao je dr. Vrdoljak.

  Kroz fotografije i videozapise mostarskim studentima doktori Vrdoljak i doktor Bošnjak prikazali su kako izgledaju operacije mozga, koliko područje pokrivaju i kako to sve izgleda, saopćeno je s mostarskog Filozofskog fakulteta.

  Dr. Bošnjak je istakao kako je u posljednje četiri godine došlo do značajnog napretka u tehnologiji i zbrinjavanja pacijenata kada su u pitanju neurohirurgija i anesteziologija.

  – Pokrili smo spektar najmodernije neurohirurgije što se tiče novih uređaja kao što su mikroskop, neuronavigacija, neuromonitoring, ultrazvuk i ostali medicinski uređaji. SKB Mostar uvodi nove metode u liječenju kao što je hibridna neurokirurgija, a uskoro se nadamo početi s operacijama mozga u budnom stanju – kazao je dr. Bošnjak.

  Prošle godine su na SKB-u napravljene 584 operacije, a uspješnost liječenja je 95 posto. Ciljevi koje žele realizirati u skorijoj budućnosti su zadržati postojanost u daljnjem radu, izvoditi operacije na mozgu u budnom stanju te operativno liječiti epilepsiju.

  Predavanje na Filozofskom fakultetu organizirano je u okviru „Tjedan mozga“, koji se tradicionalno obilježava svake godine, a ove godine pod pokroviteljstvom FENS-a i “Dana” fondacije.

  Fena

  mostarski.ba
  #SKB #Mostar #ide #korak #svjetskom #hirurgijom #anestezijom

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img