Širokobriježanin, Posušanin i Gruđanin instruktori gange u Zagrebu

Povodom obilježavanja 20 godina donošenja UNESCO-ve Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, u Zagrebu je otvorena Školu gange.

Inicijatori kažu da su Školu gange pokrenuli s ciljem da se očuva tradicija dinarske zone – Dalmatinske zagore i Hercegovine, ali i pridonese razumijevanju vlastitog identiteta Hrvata iz tih krajeva.

Polaznici Škole gange prvu večer bili su oduševljeni

Škola je otvorena u samostanu Hercegovačke franjevačke provincije u nedjelju 22. listopada. Glavni organizator je Udruga kralj Tomislav, a pokrovitelj Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, javio je Maxportal.

Gangi kao izvornoj pjesmi pristupit će se i s teorijskog i praktičnog aspekta za što će se pobrinut predavači Škole, vrsni poznavatelji gange, koji su znanje i vještine naslijedili od svojih predaka, a nastavili njegovati pridružujući se gangaškim sekcijama u sklopu kulturno-umjetničkih društava.

Jure Miloš, voditelj predavača Škole kaže da je ganga duša hercegovačkog čovjeka, jer je u njoj sve opjevano.

S gangom se rađalo, živjelo i umiralo. Tako i danas kod onih koji ju pjevaju, vole i savjesno baštine. Ona je himna našeg kraja. Jedan od stihova gange kaže, ‘Gango moja ja te gango ne bi da se nisam rodio u tebi’. Ono u čemu se čovjek rodi to mu stvara identitet, naviku od malena i osobnu svojinu, kaže Miloš.

Predavači Širokobriježanin, Posušanin i Gruđanin

Jure Miloš ima 30 godina, rođen je u općini Grude. Magistar je filozofije i povijesti, zaposlen u Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke.

Priređivač, član i predsjednik nekoliko kulturno – povijesno – znanstveno stručnih i inih događaja, povjerenstava, odbora i udruga. Predavač, izvođač i izrađivač pučkih glazbala.

Ivan Soldo ima 62 godine, rođen je u općini Posušje i trenutno živi u Zagrebu. Za Hercegovinu ga vežu korijeni i porijeklo, a također često i ide u Hercegovinu. Počeo je gangati s 10 godina. Smatra da treba njegovati baštinu kao i gangu jer treba njegovati ono što su preci ostavili, kako bi se dalje prenosilo na mlađe generacije.

Mladima bi poručio da se uključe u Školu gange te da i mlađi naraštaji mogu dalje prenositi tradiciju kako ona ne bi izumrla.

Ante Kraljević ima 72 godine i živi u Zagrebu. Porijeklom je iz Kočerina kraj Širokog Brijega. S gangom se prvi puta susreo 60-ih godina prošlog stoljeća te je do danas vjerno pjeva i čuva od zaborava prenoseći je na mlađe generacije.Škola gange u Zagrebu trajat će do 22. studenoga 2023. Ona okuplja sve, od 16 do 66 godina. Upisi u prvu generaciju polaznika bili su besplatni, a interes je bio višstruko veći od očekivanog.

Službeni organizator projekta je „Udruga kralj Tomislav“, partneri su Općinom Cista Provo, Općina Šestanovac i Kulturna udruga sveti Jure, javio je Maxportal.

Gangu zapjevali i papi Franji

U enciklopediji se navodi: Ganga je oblik višeglasnog napjeva u hrvatskom folkloru. Pjeva se u Imotskoj krajini, zapadnoj Hercegovini, te u Duvanjskom i Livanjskom kraju. Tekst gange pisan je u desetercu, najkarakterističnijem stihu hrvatskih narodnih pjesama.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je gangu kao hrvatsku tradicionalnu narodnu pjesma proglasilo zaštićenom kulturnom baštinom čime je ganga postala dijelom zaštićenog hrvatskoga kulturnog naslijeđa.

Koliko je ganga utkana u tradicijsko tkivo Hrvata s područja Dalmacije i Hercegovine svjedoči i podatak za su ju zapjevali i papi Franji za njegova posjeta Sarajevu 2015. godine.

Bila je to oproštajna pjesma zahvala u zračnoj luci u Sarajevu pri ispraćaju za Vatikan.

Jedan od najvećih poznavatelja gange je povjesničar Anđelko Mijatović, prijaratni politički zatvorenk, a od 1990. do 1999. godine savjetnik za kulturu Franje Tuđmana.

Mijatović je objavio malu biblioteku knjiga na temu gange i brojnim popratnim tekstovima protumačio zbirke:

– Ganga (Duvno, 1973.),
– Narodne pjesme iz Hercegovine i duvanjsko-livanjskog kraja (Zagreb-Duvno, 1975),
– Ganga : pismice iz Hercegovine, Imotske krajine, od Duvna, Livna i Kupresa
– Ganga : Vrijeme i područje nastanka gange, Naša ognjišta, Tomislavgrad, 2004
– Ganga : Način pjevanja gange, Drugo prošireno izdanje, Tomislavgrad, Naša ognjišta,
– Ganga : Napjevi gange, Drugo prošireno izdanje, Naša ognjišta, Tomislavgrad,
– Ganga : Poruka, sastavni dio napjeva, Tomislavgrad, Naša ognjišta

Više informacija o Školi gange možete pronaći na Facebook stranici Škola Gange.

Objava Širokobriježanin, Posušanin i Gruđanin instruktori gange u Zagrebu pojavila se prvi puta na Posušje.info.

www.posusje.info

Popularno danas