back to top

SIP BiH raspisao za 6. listopada Lokalne izbore 2024. godine

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici donijelo Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora 2024. godine, koji bi trebali biti održani 6. listopada.

Izbori se raspisuju za 58 općinskih vijeća u Federaciji BiH, 53 skupštine općine u RS, 111 načelnika općina u BiH, 21 gradsko vijeće u Federaciji BiH, 10 skupština gradova u RS, 32 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko Distrikta.

SIP BiH je usvojio i Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine.

Usvojena je i Odluka o zaključivanju Središnjeg biračkog popisa na dan 7. svibnja u ponoć. Prema stanju na taj dan ukupan broj birača koji je upisan u Središnji birački popis je 3.406.088.

Članovi SIP-a BiH su donijeli i Zaključak o utvrđivanju tehničkog prečišćenog teksta Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Kako je rečeno, visoki predstavnik u BiH je u ožujku ove godine donio Odluku kojom je donio Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koje su bile prilično obimne i zahtjevne.

– Da bi se lakše snalazili u čitanju i tumačenju odredbi Izbornog zakona bilo je nužno da se te odredbe inkorporiraju u već postojeći tekst Izbornog zakona – navedeno je.

Predsjednica SIP-a BiH Irena Hadžiabdić je kazala da će ovo sigurno pomoći, napomenuvši da je Izborni zakon BiH do sada pretrpio 25 izmjena i dopuna i tri tehničke ispravke.

– Jako je teško u masi tih izmjena i dopuna od 2001. godine služiti se Izbornim zakonom, u situaciji kada nikada nismo dobili službeni prečišćen tekst koji bi bio usvojen u Parlamentarnoj skupštini – navela je ona.

Post SIP BiH raspisao za 6. listopada Lokalne izbore 2024. godine je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas