Sindikati trgovine BiH: Kada smo mi na redu?

Sindikat trgovine Bosne i Hercegovine (STBIH) povodom Međunarodnog dana rada organizirao je Prvosvibanjski prosvjedni uranak ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH pod nazivom „Kada smo mi na redu?“, a zatim i prosvjednu šetnju do Parlamenta Federacije BiH.

STBIH je ukazao na loš položaj radnika u realnom sektoru, ali i na činjenicu da su radnici frustrirani dugotrajnim procesom formiranja vlasti i postizbornim trakavicama, dok se inflacija i loša ekonomska situacija prelamaju preko leđa građana.

Trgovci su simbolično ostavili svoja pismo i državnim i federalnim zastupnicima sa svojim zahtjevima. STBIH traži hitno usvajanje Izmjena Zakona o unutarnjoj trgovini kojima bi bio reguliran rad nedjeljom i blagdanima, kao i izmjene zakona o minimalnoj plaći, porezima i doprinosima. I danas su ponovili svoj zahtjev na pravo slobodnog sindikalnog organiziranja.

„Simbolično ostavljamo naše zahtjeve ispred vrata i očekujemo da nas zovnu kako bi ih rješavali”, poručila je predsjednica STBIH Mersiha Beširović, dodavši kako se nada da će novi saziv Vlade FBiH zasukati rukave i početi raditi i na pitanjima prava i boljeg statusa svih radnika.

Beširović je istaknula kako su sada na potezu političari.

„Vidjeli smo da su danas tržni centri i trgovačke radnje u Sarajevu zatvoreni. Nažalost, ne postoji zakonsko rješenje da to bude tako, ali je to rezultat borbe STBiH, kupaca, ali i medija. Koristim ovu priliku da zahvalim. Danas smo ovdje kako bi  obilježili Prvi svibanj, da ne dozvolimo da i ovog Prvog svibnja na ulicama ne bude radnika i sindikata. Voljeli bismo da nas je više, ali naša borba se nastavlja”, kazala je Beširović, naglasivši da su na današnjem prosvjedu bili članovi STBIH iz cijele zemlje.

„Danas u trgovinama radi više od 152.000 radnika. Nažalost, samo njih 13.000 je u Sindikatu jer ne smiju biti članovi“, kazala je Beširović.

Istaknula je da radnici pitaju vlasti na svim razinama kada je vrijeme da se počne govoriti o radničkim pravima i radničkim primanjima.

„Nadam se da će predstavnici vlasti na svim nivoima konačno sjesti s radnicima i početi rješavati suštinska pitanja“, kazala je Beširović.

Večernji list BiH

 

Objava Sindikati trgovine BiH: Kada smo mi na redu? pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas