More
  VijestiSindikata učitelja HNŽ: Projekt 'Jedan predmet - jedan udžbenik' nelogičan

  Sindikata učitelja HNŽ: Projekt ‘Jedan predmet – jedan udžbenik’ nelogičan

  Sindikat učitelja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) drži da je projekt Ministarstva obrazovanja HNŽ-a “Jedan predmet – jedan udžbenik” u ovom trenutku nelogičan i nepotreban.

  Iz Sindikata učitelja HNŽ-a navode kako u školama koje rade po planu i programu na hrvatskom jeziku učenici i roditelji u suradnji sa svojim školama već na kraju nastavne godine znaju po kojim udžbenicima će se raditi u narednoj školskoj godini te u posljednjih pet godina nije bilo nikakvih zbunjenosti na početku školske godine niti čekanja na objavu popisa odabranih udžbenika.

  “S obzirom na trenutnu situaciju, smatramo kako posebnog izbora udžbenika ne treba niti biti. U opticaju su udžbenici koji su odobreni i koji su po planu i programu koji je svakako neophodno reformirati. Stoga je novi izbor starih udžbenika nelogičan s obzirom da se sadržajno ništa nije unaprijedilo niti promijenilo po pitanju nastavnih planova i programa u posljednjih 13 godina”, poručuju iz Sindikata učitelja.

  U Sindikatu smatraju da će pojedini nakladnici biti privilegirani ako se projekt Ministarstva realizira.

  “Izbor udžbenika, s obzirom da su nakladnici privatna poduzeća i moraju biti jednako tretirana na tržištu, treba biti transparentan i otvoren, a ne putem aplikacija koja su dostupna samo ministarstvu. Kratkoća roka da se napravi isto daje naslutit da je riječ o manipulaciji i pogodovanju pod krinkom pojednostavljenja za roditelje”, poručuju iz Sindikata učitelja.

  U priopćenju se dodaje se kako je neophodno krenuti u reformu obrazovanja te u njegovo usklađivanje s europskim i svjetskim trendovima, a jedna od točaka potrebnih promjena je i cjelovita kurikulana reforma.

  “S obzirom na trenutnu covid-situaciju i povećanju troškova života u svakom smislu, reizbor starih udžbenika je samo dodatni udar na roditeljski proračun, a investiranje u obrazovnu reformu neophodna potreba. Tek kada ponudimo novi program pa sukladno tomu i nove udžbenika, izbor udžbenika ima smisla”, stoji na kraju priopćenja za javnost kojeg potpisuje predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img