More
  ZanimljivostiSindikat učitenja HNK - a traži povratak u školu učenika završnih razreda

  Sindikat učitenja HNK – a traži povratak u školu učenika završnih razreda

  Sindikat učitelja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) od Kriznog štaba HNK-a zatražio je da se u redovnu nastavu vrate barem učenici devetih razreda osnovne škole, ako to nije moguće za sve razrede, s obzirom da za učenike završnih razreda slijedi upis u srednje škole.

  “Tražimo od članova Kriznoga štaba HNK-a da ne ‘treniraju strogoću’ nad onima koji su najmanje krivi za ovu situaciju. Dana 3. marta u osnovnim školama koje izvode nastavu po hrvatskom planu i programu od 9.100 učenika pozitivna su samo četiri, a u izolaciji ih je 37 (podatci uzeti iz svih osim škole na Buni, koja nije u sindikatu). Ako pogledamo podatke, pitamo se je li potrebno i dalje izvoditi nastavu s ovakvim mjerama kao što su do sada bile ili se trebamo vratiti u redovitu nastavu u ovih 11 radnih sedmica koliko je ostalo do završetka nastavne godine”, saopćio je Sindikata učitelja HNK-a.

  Dodaju se kako se iz navedenih podataka vidi da su djeca dobro otporna prema Covidu-19, a neodgovornost odraslih i staba koji donosi preporuke, a ne obvezu, dovodi do pogoršanja epidemiološke situacije.

  “Čim je nešto preporuka, to nije obvezno i sklono je subjektivnom tumačenju i primjeni, što se dosad i vidjelo, dok sve radi kao da nema pandemije, niti se ko pridržava mjera, a nad učenicima se provodi svaka preporučena mjera. Napominjemo da su u sklopu nerazumnih mjera učenicima zabranjene izvannastavne aktivnosti, odnosno sekcije, dopunska i dodatna nastava, dok nesmetano idu na izvanškolske aktivnosti poput raznih sportskih klubova i skupina”, navode iz Sindikata.

  Osvrnuli su se i na izjavu pomoćnika ministra zdravstva FBiH Gorana Čerkeza da ga je u Mostar bilo stid nositi masku, jer niko drugi to ne radi.

  “Gospodin Čerkez trebao je ostati duže u Mostaru te se prošetati s maskom na licu, pokazujući pravi primjer borbe protiv korone. Ako pogledamo statistiku, vidjet ćemo da je najmanje zaraženih prosvjetnih radnika baš zato što poštujemo donesene preporuke i što smo svjesni da dok čuvamo sebe, čuvamo i druge”, stoji u saopćenju, prenosi klix.ba.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img