Sindikat učitenja HNK – a traži povratak u školu učenika završnih razreda

-

Sindikat učitelja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) od Kriznog štaba HNK-a zatražio je da se u redovnu nastavu vrate barem učenici devetih razreda osnovne škole, ako to nije moguće za sve razrede, s obzirom da za učenike završnih razreda slijedi upis u srednje škole.

“Tražimo od članova Kriznoga štaba HNK-a da ne ‘treniraju strogoću’ nad onima koji su najmanje krivi za ovu situaciju. Dana 3. marta u osnovnim školama koje izvode nastavu po hrvatskom planu i programu od 9.100 učenika pozitivna su samo četiri, a u izolaciji ih je 37 (podatci uzeti iz svih osim škole na Buni, koja nije u sindikatu). Ako pogledamo podatke, pitamo se je li potrebno i dalje izvoditi nastavu s ovakvim mjerama kao što su do sada bile ili se trebamo vratiti u redovitu nastavu u ovih 11 radnih sedmica koliko je ostalo do završetka nastavne godine”, saopćio je Sindikata učitelja HNK-a.

Dodaju se kako se iz navedenih podataka vidi da su djeca dobro otporna prema Covidu-19, a neodgovornost odraslih i staba koji donosi preporuke, a ne obvezu, dovodi do pogoršanja epidemiološke situacije.

“Čim je nešto preporuka, to nije obvezno i sklono je subjektivnom tumačenju i primjeni, što se dosad i vidjelo, dok sve radi kao da nema pandemije, niti se ko pridržava mjera, a nad učenicima se provodi svaka preporučena mjera. Napominjemo da su u sklopu nerazumnih mjera učenicima zabranjene izvannastavne aktivnosti, odnosno sekcije, dopunska i dodatna nastava, dok nesmetano idu na izvanškolske aktivnosti poput raznih sportskih klubova i skupina”, navode iz Sindikata.

Osvrnuli su se i na izjavu pomoćnika ministra zdravstva FBiH Gorana Čerkeza da ga je u Mostar bilo stid nositi masku, jer niko drugi to ne radi.

“Gospodin Čerkez trebao je ostati duže u Mostaru te se prošetati s maskom na licu, pokazujući pravi primjer borbe protiv korone. Ako pogledamo statistiku, vidjet ćemo da je najmanje zaraženih prosvjetnih radnika baš zato što poštujemo donesene preporuke i što smo svjesni da dok čuvamo sebe, čuvamo i druge”, stoji u saopćenju, prenosi klix.ba.

spot_img
spot_img

Mostar vijesti