Sindikat komunalne privrede HNK: Treba pronaći način za isplatu novčane pomoći

Sindikat komunalne privrede FBiH Kantonalni odbor Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), koji zastupa sindikalne organizacije komunalnih poduzeća u ovom kantonu, pozdravio je Uredbu Vlade FBiH kojom poslodavci imaju mogućnost isplate pomoći radnicima u iznosu do 2.520 maraka.

“Isplata pomoći može se vršiti u šest dijelova, a ovim putem iskazujemo nadu da će poslodavci i osnivači komunalnih poduzeća u HNK imati razumijevanja i zajednički iznaći mogućnost za isplatu ove pomoći komunalnim radnicima. Ističemo da je ključni razlog zbog kojeg tražimo isplatu pomoći poskupljenje svih potrošačkih namirnica i standarda života, da u ovom trenutku u pojedinim komunalnim poduzećima imamo takvo stanje da radnici s postojećim platama ne mogu izdržati od plate do plate, što je poražavajuće”, saopćeno je iz Sindikata.

Također, kazali su da je određen broj komunalnih poduzeća u HNK u proteklom periodu saslušao glas sindikalnih predstavnika i u određenim iznosima procentualno ili linearno povećao plate radnicima, što pozdravljaju, ali smatraju da ta povećanja moraju biti značajnija.

“Smatramo da su radnici najbitniji resurs, te da se mora iznaći način za isplatu novčane pomoći. Isplatom 420 maraka svakog mjeseca u narednih pola godine, predstavljalo bi pomoć u prevladavanju teške ekonomske situacije u kojoj se, nažalost, većina radnika danas nalazi”, navode iz Kantonalnog odbora HNK.

Sindikat podsjeća da radnici u komunalnim poduzećima FBiH trenutno nemaju okvirni kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti komunalne privrede za teritoriju FBiH, kojim se utvrđuju osnove za zaključivanje kolektivnih ugovora između reprezentativnog sindikata i osnivača komunalnog poduzeća, odnosno nositelja državnog kapitala, kao i pojedinačnih ugovora kod poslodavaca u oblasti komunalne privrede na teritoriju FBiH. Samim tim nisu ni regulirane visine primanja radnika.

“Poslodavci moraju voditi brigu i o zadovoljavanju potreba zaposlenika, poboljšanju socijalnog i ekonomskog položaja, osiguranju prihvatljivih uvjeta rada i kvalitete radnog života, osiguravanju povoljne radne atmosfere i dobrih međuljudskih odnosa, koji utječu na zadovoljstvo zaposlenika”, poručili su iz županijskog odbora Sindikata komunalne privrede FBiH.

federalna.ba/Fena

Popularno danas