Sindikalni čelnici u HNŽ-u pozvali županijsku vladu na dogovor (VIDEO)

Sindikalni čelnici u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, nezadovoljni visinom plaća i neisplatom dugovanja po pravomoćnim sudskim odlukama, pozvali su u utorak županijsku vladu na dogovor, zaprijetivši štrajkom upozorenja.

– Mi smo prije petnaest dana uputili dopis Vladi HNŽ-a u kojem smo tražili sastanak u vezi s problemima koji se odnose na visinu plaća i neisplatu dugovanja po pravomoćnim sudskim odlukama, odnosno nizak životni standard koji diktira divljanje cijena i rast inflacije – kazao je predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a Josip Milić na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru.

 On je poručio da će se anketirat sindikalno članstvo i ići u štrajk upozorenja ukoliko za desetak dana ne dobiju nikakav odgovor županijske vlade. 

Riječ je o sindikatima osnovnih i srednjih škola u kojima se nastava izvodi na bosanskom i hrvatskom jeziku u HNŽ-u, Sindikatu policije HNŽ-a i Sindikatu državnih službenika i namještenika i sudske vlasti HNŽ-a.

Njihova potraživanja po pravomoćnim sudskim odlukama su negdje oko 60 milijuna maraka sa zateznim kamatama.

– Tu ne spadaju samo proračunski korisnici s razine HNŽ-a nego i javna poduzeća, prijevozničke tvrtke te odvjetničke kancelarije – rekao je predsjednik Sindikata policije u HNŽ-u Nail Balić, koji kaže kako je jedan od najvećih problema s kojim se dugi niz godina susreće ovaj Sindikat upravo neisplata dugovanja po pravosnažnim sudskim odlukama.

Podsjetio je da je Sindikat policije s predstavnicima Vlade koju su predstavljali ministri unutarnjih poslova i financija aktivno radio u lipnju na tom problemu te da je na sastanku, 24. lipnja ove godine dogovoren način i dinamika isplate ove vrste dugovanja za 2021. godinu. 

  Sindikat HP Mostar održao jednosatni štrajk upozorenja

Kako je kazao, u pismenoj i usmenoj komunikaciji s premijerom i njegovim uredom uvjeravani su da će sve dogovoreno biti i provedeno, ali do danas, navedena problematika nije razmatrana.  

 Predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš pozvao je sve sindikate proračunskih korisnika da podrže sindikate osnovnog obrazovanja da do kraja studenoga potpišu kolektivni ugovor jer poslije, ističe, on gubi svoju važnost.

 Naime, po njegovim riječima, jedino je osnovno obrazovanje od proračunskih korisnika ostalo bez potpisanog kolektivnog ugovora.

– Mi smo i jedini koji su podnijeli tužbu za diskriminaciju s obzirom na to da i profesori u srednjim školama imaju više od 200 maraka veću plaću nego u osnovnoj školi – dodao je Lauš, navodeći da su dobili presudu na Općinskom sudu, ali da se čeka presuda Županijskoga suda po žalbi.

Čelnici sindikata u obrazovanju podsjetili su još jednom na neprihvatljiv odnos prema radnicima koji se primaju na određeno vrijeme i neraspisivanje natječaja.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi