Koji Su Simptomi trudnoće?

-

Simptomi mogu biti različiti od trudnice do trudnice

Simptomi trudnoće su različiti za svaku ženu. Naravno, postoje učestali simptimi koji su ujedno i prvi znaci da ste ostali u drugom stanju.

Trudnoća je nerpocjenjivo iskustvo u kojem većina žena uživa. Uloga majke je jedna od najvažnijih ostavrenja jedne žene. Naravno, trudnoća nije samo spoznaja da ćete uskoro postati majka već i razne promjene na tijelu, promjena načina života.

Ovo je jedna od prekretnica u vašem životu jer ćete sve morati prilagoditi za malenu bebu.

Simptomi trudnoće su različiti za svaku ženu. Naravno, postoje učestali simptimi koji su ujedno i prvi znaci da ste ostali u drugom stanju.

Za prvo tromjesječje glavni simptomi su mučnine, povraćanje, česte promjene raspoloženja, osjetljive grudi, brži rast kose i noktiju, natečenost, probavne smetnje, učestalo mokrenje, povećan apetit, osjetljivost na određene mirise itd.

20. sedmica trudnoće podrazumijeva oticanje noga i kratkoću daha. Probavne smetnje su također učestale i sve češće možete osjetit pokrete vaše bebe.

simptomi trudnoce

Životne promjene i navike u trudnoći

Sasvim je jasno da u trudnoći vaš život se mijenja. Ipak maleno biće raste u vama i samim time morate promijeniti određene životne navike kako bi osigurali da porod prođe u najboljem redu.

Na primjer, ukoliko ste pušač onda je trudnoća i više nego dovoljno dobar razlog da prestanete konzumirati cigarete.

Ne samo da duhan šteti vama i vašem zdravlju već i bebi. S obzirom da se svjesno konzumirali cigarete znajući njegove posljediće, mislimo da će malena beba koja raste u vama promijeniti način razmiljšanja. Zasigurno da nećete imati preveliku želju da konzumirate cigarete u ovom periodu znajući na sve zdravstvene posljedice.

Osim odricanja cigareta, alkohol je još jedna stvar koju nije poželjno konzumirati u trudnoći. Iako nije u pitanju porok koji ima veći negativan učinak na zdravlje, ispijanje kafe trebali bi pauzirati u narednih devet mjeseci.

U trudnoći ne trebate jesti za dvoje

Zdrava i raznovrsna ishrana je sasvim očita životna promjena koja je neophodna za zdravu trudnoću. Povrće, voće, hrana bogata hranjivim materijama vitaminima i mineralima trebaju se naći na vašem svakodnevnom meniju.

Popularno vjerovanje da u trudnoći trebate jesti za dvoje nije tačno. Najvažnija je umjerenost. Jedite kao inače, samo unosite zdrave namirnice koje će omogućiti vašoj bebi zdrav rast i razvoj.

Dodatni obroci između ručka i večere su poželjni. Dodatni obrok može biti jedna jabuka i grčki jogurt i to je sasvim dovoljno da vam ponudi potrebnu energiju za ostatak dana.

simptomi trudnoce

Fizička aktivnost

U zavisnosti od toga da li vaj je trudnoća rizična ili ne preproučuje se fizička aktivnost. Ukoliko je riječ o sasvim stabilnoj, zdravoj i naprednoj trudnoći onda je važno da imate posebne fizičke aktivnost.

To ne podrazumijeva teške treninge u teretani već lagana šetnja, umjerene vježbe za trudnice koje možete pronaći na internetu. Ukoliko u vašem gradu psotoji pilates za trudnice onda se slobodno prijavite.

 Upoznavanje drugih trudnica, olakšat će vam trudnoću u psihičkom smislu. Možete stvoriti nova prijateljstva i vaš sistem za podršku u kojoj jedna drugu razumijete i slušate.

Redovni odlasci ginekologu

Posjete ginekologu su od neizmjerne važnosti za zdravlje vaše bebe. Važno je da imate stručno lice kraj sebe koje će vas pripremiti dodatno za sve nadolazeće simptome i promjene u vašem tijelu.

Redovni pregledi i slušanje uputa ljekara dodatno će osigurati da trudnoća i porod prođu u što boljem redu.

Trudnoća je zasigurno jedan prelijep i zahtjvan period za svaku ženu- Ne brinite se ukoliko mislite da samo vama otiču noge ili kosa opada. Vjerujte niste sami. Svi smo različiti i samim time naša tijela drugačije reaguju na promjene.

Nemojte se previše zamarati i pažnju posevtite sebi i svojoj porodice. Okružite se sa porodicom, prijateljima koji će vam pomoći da narednih 9 mjeseci prođe što bolje moguće.

Kilogrami i stomak će otići, najvažnije je da beba i vi budete zdrave i sretne.

spot_img
spot_img

Mostar vijesti