Koji Su Simptomi trudnoće?

Simptomi mogu biti različiti od trudnice do trudnice

Simptomi trudnoće su različiti za svaku ženu. Naravno, postoje učestali simptimi koji su ujedno i prvi znaci da ste ostali u drugom stanju.

Trudnoća je nerpocjenjivo iskustvo u kojem većina žena uživa. Uloga majke je jedna od najvažnijih ostavrenja jedne žene. Naravno, trudnoća nije samo spoznaja da ćete uskoro postati majka već i razne promjene na tijelu, promjena načina života.

Ovo je jedna od prekretnica u vašem životu jer ćete sve morati prilagoditi za malenu bebu.

Simptomi trudnoće su različiti za svaku ženu. Naravno, postoje učestali simptimi koji su ujedno i prvi znaci da ste ostali u drugom stanju.

Za prvo tromjesječje glavni simptomi su mučnine, povraćanje, česte promjene raspoloženja, osjetljive grudi, brži rast kose i noktiju, natečenost, probavne smetnje, učestalo mokrenje, povećan apetit, osjetljivost na određene mirise itd.

20. sedmica trudnoće podrazumijeva oticanje noga i kratkoću daha. Probavne smetnje su također učestale i sve češće možete osjetit pokrete vaše bebe.

simptomi trudnoce

Životne promjene i navike u trudnoći

Sasvim je jasno da u trudnoći vaš život se mijenja. Ipak maleno biće raste u vama i samim time morate promijeniti određene životne navike kako bi osigurali da porod prođe u najboljem redu.

Na primjer, ukoliko ste pušač onda je trudnoća i više nego dovoljno dobar razlog da prestanete konzumirati cigarete.

Ne samo da duhan šteti vama i vašem zdravlju već i bebi. S obzirom da se svjesno konzumirali cigarete znajući njegove posljediće, mislimo da će malena beba koja raste u vama promijeniti način razmiljšanja. Zasigurno da nećete imati preveliku želju da konzumirate cigarete u ovom periodu znajući na sve zdravstvene posljedice.

  Olovni akumulator - Od A do Ž

Osim odricanja cigareta, alkohol je još jedna stvar koju nije poželjno konzumirati u trudnoći. Iako nije u pitanju porok koji ima veći negativan učinak na zdravlje, ispijanje kafe trebali bi pauzirati u narednih devet mjeseci.

U trudnoći ne trebate jesti za dvoje

Zdrava i raznovrsna ishrana je sasvim očita životna promjena koja je neophodna za zdravu trudnoću. Povrće, voće, hrana bogata hranjivim materijama vitaminima i mineralima trebaju se naći na vašem svakodnevnom meniju.

Popularno vjerovanje da u trudnoći trebate jesti za dvoje nije tačno. Najvažnija je umjerenost. Jedite kao inače, samo unosite zdrave namirnice koje će omogućiti vašoj bebi zdrav rast i razvoj.

Dodatni obroci između ručka i večere su poželjni. Dodatni obrok može biti jedna jabuka i grčki jogurt i to je sasvim dovoljno da vam ponudi potrebnu energiju za ostatak dana.

simptomi trudnoce

Fizička aktivnost

U zavisnosti od toga da li vaj je trudnoća rizična ili ne preproučuje se fizička aktivnost. Ukoliko je riječ o sasvim stabilnoj, zdravoj i naprednoj trudnoći onda je važno da imate posebne fizičke aktivnost.

To ne podrazumijeva teške treninge u teretani već lagana šetnja, umjerene vježbe za trudnice koje možete pronaći na internetu. Ukoliko u vašem gradu psotoji pilates za trudnice onda se slobodno prijavite.

 Upoznavanje drugih trudnica, olakšat će vam trudnoću u psihičkom smislu. Možete stvoriti nova prijateljstva i vaš sistem za podršku u kojoj jedna drugu razumijete i slušate.

  U Mostaru 'baby boom', rođene 33 bebe

Redovni odlasci ginekologu

Posjete ginekologu su od neizmjerne važnosti za zdravlje vaše bebe. Važno je da imate stručno lice kraj sebe koje će vas pripremiti dodatno za sve nadolazeće simptome i promjene u vašem tijelu.

Redovni pregledi i slušanje uputa ljekara dodatno će osigurati da trudnoća i porod prođu u što boljem redu.

Trudnoća je zasigurno jedan prelijep i zahtjvan period za svaku ženu- Ne brinite se ukoliko mislite da samo vama otiču noge ili kosa opada. Vjerujte niste sami. Svi smo različiti i samim time naša tijela drugačije reaguju na promjene.

Nemojte se previše zamarati i pažnju posevtite sebi i svojoj porodice. Okružite se sa porodicom, prijateljima koji će vam pomoći da narednih 9 mjeseci prođe što bolje moguće.

Kilogrami i stomak će otići, najvažnije je da beba i vi budete zdrave i sretne.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi