back to top

Selu se digla cijela zajednica da izgradi prvu farmu: Ljubunčić se vraća u život.

Krajem ovog mjeseca, prve mlade junice pasmine Black Angus iz Češke stižu u selo Ljubunčić kod Livna. Njihov novi dom, prva farma u ovom selu udaljenom 17 kilometara od grada, već je spremno čeka.

Iako se obično priča o tome kako neko dođe u selo i izgradi čaršiju, ovaj put situacija je drugačija. Domaćin se nije tek pojavio, već se vratio. A susjedi su pritekli u pomoć, ne tražeći ništa zauzvrat, kako bi zajedno izgradili farmu, piše Agroklub.ba.

Glavni lik ove priče je Jakov Sučić, koji se nakon 35 godina provedenih u Velikoj Gorici kod Zagreba, odlučio vratiti u Livno i svoj Ljubunčić.

“Ovo se rijetko viđa, svi su se iz sela udružili i bez naknade pomogli u izgradnji farme. Ja sam sretan što sam se vratio ovdje”, priča Jakov za Agroklub, dok užurbano obavlja svoje zadatke prije dolaska junica.

Farma je smještena na brdu, otprilike 2,5 kilometara udaljena od sela, s lošim putem koji šleperima nije pristupačan. Zbog toga će junice biti prebačene kamionom, po nekoliko u jednom prevozu. Ovo su prvi izazovi za novog uzgajivača goveda koji ulazi u ovaj posao s entuzijazmom.

Sela su nekad bila naseljena velikim brojem stoke, ali se situacija promijenila s odlaskom ljudi u druge poslove. Prvih 50 komada Black Angus junica koji sada dolaze u Ljubunčić, donose radost u selo koje je poprimilo zapušteni izgled.

“Želim oživjeti selo, obnoviti ga i započeti s uzgojem stoke. Krave su naša imovina, naš blago”, naglašava Jakov.

Uskoro se planira popravak seoskog puta, a farma trenutno neće se baviti prodajom, već samo ulažu u nju. Sučić očekuje partnere iz Amerike da će se pridružiti projektu.

Unatoč izazovima, Jakov ne strahuje od ovog poduhvata. On vidi u ovome izazov koji sa zadovoljstvom prihvaća.

Sve je spremno za dolazak junica, a Ljubunčić se polako budi iz sna. Jakov se vratio u svoje selo i preplavio ga je osjećaj pripadnosti i sreće zbog povratka.

Na kraju, jedino što se može reći je – “Dobro nam došli natrag!”

Objava Diglo se čitavo selo da izgrade prvu farmu: Vraća se život u Ljubunčić pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Mostarski.info )

Popularno danas