back to top

SDP-ov zastupnik Đugum: Čović je u Livnu dobio ozbiljan udarac

„Možemo samo čestitati konačno imenovanje nove Vlade HBŽ“, ironično je komentirao za Slobodnu Bosnu Avdija Đugum, zastupnik SDP-a u Skupštini HBŽ (K-10 – Livanjska županija).

„Način na koji je vlada formirana, pritisci, ucjene, pojedinačno izvlačenje zastupnika iz političkih subjekata na raznorazne načine itd., ne daju nikakvu nadu da će odgovoriti svemu onome zbog čega je i formirana. HBŽ je županija koji bez pomoći i konekcije s višim razinama vlasti teško da uopće može funkcionirati. Nova Vlada niti je kredibilna, niti kapacitirana da odgovori svojim obvezama”, kazao je ovaj SDP-ov zastupnik.

Đugum tvrdi da je “namjera onih koji su formirali Vladu bila izbjeći HDZ i zaobići SDP sa svoja tri zastupnika”.

Slobodna Bosna podsjeća da je premijer HBŽ, Ivan Vukadin, bivši, dugogodišnji član HDZ-a koji je tu stranku napustio prije četiri godine.

„Premijer Ivan Vukadin je proizvod svoje bivše stranke i kao učenik davno je prevazišao u svemu svoje profesore. Izvukao je dva zastupnika iz HDZ-a i tako formirao Vladu. I sa SDP-om je isto tako pokušao, ali, eto, nije uspio. Tražili smo da se Vlada formira na jedan pragmatičan način uvažavajući procese koji se događaju u FBiH. Uvodeći u Vladu SDA i sve srpske stranke, i pritom oteti HDZ-u dva zastupnika… Sami možete zaključiti o kakvom se kredibilitetu i kapacitetu ovdje radi. On je ‘glavni’ u toj vladi i njega se sve pita. Najveću štetu ovih odnosa imat će građani HBŽ“, zaključuje Đugum.

Vlada je od ukupno 25 zastupnika u Skupštini dobila podršku njih 17.

Podsjećamo na još jednu zanimljivost vezanu za ime Ivana Vukadina, naravno, u političkom kontekstu, a vezana je za onu prvu.

Bez obzira što je ogranak HDZ-a u Tomislavgradu, njegovom rodnom mjestu, ili u Duvnu kako se zvao i te 1975., kada je on rođen, na Izborima 2018. imao bolje rezultate nego u Livnu, Borjana Krišto je inzistitrala na kandidatu za predsjednika Vlade iz Livna, jer je ona rođena u tom gradu.

Dragan Čović je podržao aktualnu predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, a Vukadin se tome suprotstavio te uskoro osnovao Općinski odbor HNP-a Tomislavgrad.

„Izuzev jednoga člana, čine ga svi ostali dojučerašnji članovi OO HDZ BiH Tomislavgrad (25), donedavni članovi Mladeži i Zajednice žena HDZ-a BiH Tomislavgrad koji su jedinstveno stali uz isključene članove HDZ-a BiH Tomislavgrad (Ivan Vukadin, Robert Bagarić, Ante Tadić)”, priopćeno je iz ove stranke u rujnu 2020. godine.

Bivši načelnik Tomislavgrada u tri mandata, Vukadin, prvi put je za premijera HBŽ izabran 2020. godine. Sada je tako, novi-stari predsjednik Vlade.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, kako ističe ovaj županijski zastupnik, formiranjem nove skupštinske većine, doživio je klasični nokaut.

„HDZ je dobio ozbiljan udarac, nemojte zaboraviti da je predsjedateljica Vijeća ministara s ovih prostora, a dolaze lokalni izbori. Reakcija HDZ-a se čeka, mnogi se pitaju je li se dogodila predaja, prodaja HDZ-a ili nešto treće, nemojmo zaboraviti da interesni lobi oko dodjele koncesija koji postoji, kineski kapital i drugi interesi koji vladaju možda i dalje poručuju da jedino ‘stara-nova’ Vlada i dalje mora vladati“, potcrtava Avdija Đugum, koji je također rođen na području Općine Tomislavgrad.

Da HDZ trpi ozbiljan poraz ilustrira i činjenica da je ova stranka nekada u Skupštini imala i 9 zastupnika, onoliko koliko sada zajedno imaju HNP i HDZ 1990.

Sjedište Skupštine HBŽ je u Tomislavgradu, Vlade u Livnu, a onog trena kad je Ustavni sud proglasio neustavnim ime županije – Hercegbosanska, ustavno je samo K-10.

„Onda od milja, da tako kažem, ‘netko’ ga još naziva i Livanjskim kantonom, jer kao Livno je veći grad od Duvna i središte je Županije, a proračun općinski (gradski) Livna manji je od proračuna Općine Tomislavgrad“, komentira Avdija Đugum. Znači, u boj, u boj, za narod – oj.

Podsjeća se da do ovog tjedna, u FBiH još samo u HBŽ nije bila formirana nova Vlada, a nakon izbora koji su u Bosni i Hercegovini održani u listopadu 2022. godine.

Podsjećamo, vlast sada čini koalicija čak šest stranaka te dvoje bivših HDZ-ovaca. Marija Bagarić, bivša HDZ-ovka, postala je neovisna zastupnica, dok za Stipu Galića na službenoj web stranici Skupštine HBŽ još stoji da je HDZ-ov zastupnik.

Bez ova dva zastupnika, ni ova Vlada ne bi bila izglasana. Možda je riječ o Galićevom soliranju, a možda je to i rezultat stranačkog dogovora između HDZ-a i HNP-a ili HDZ 1990.

Republikainfo.com

Duvanjski HDZ BiH: Drugi put zaredom Vlada HBŽ se formira kupovinom zastupnika HDZ-a BiH

relax-portal.info

Popularno danas