back to top

SDA odlučuje o vladi Hercegbosanske županije bez HDZ-a BiH?

Vrh SDA na čelu sa Bakirom Izetbegovićem u Sarajevu odlučuje o formiranju nove vlade Hercegbosanske županije bez Čovićevog HDZ-a, jer unatoč potpisanom sporazumu sa HDZ-om 1990, PMP-om, SNS-om, SS-om i SJ-om, predstavnici SDA su zakočili imenovanje.

Ove informacije za Klix.ba je potvrdio i potpredsjednik Kantonalnog odbora SDA Hercegbosanske županije i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine istog Arif Kovačević.

“Mi smo kao SDA već sa ovom koalicijom ušli u proces formiranja vlasti. Već smo ušli u zakonodavnu vlast na način da smo zajedno sa ostalim partnerima formirali rukovodstvo Skupštine i imenovali predsjedavajućeg Skupštine i njegova dva zamjenika. To je bilo 22.11. , kada je potpisan sporazum svih stranaka i tada su dogovoreni rokovi do kada će se dostaviti imena ministara kako bi se mogla formirati i izvršna vlast”, naglasio je Kovačević.

Ističe da je tada SDA preuzela na sebe odgovornost da će ispoštovati navedene rokove, kao što su to uradili i ostali koalicijski partneri, ali da unatoč tome jedan dio SDA nije izvršio svoje obveze, što je stvorilo problem koji po njegovim riječima treba da raspetlja sam vrh stranke.

“Mi smo primili na znanje cjelokupnu informaciju o potpisanom sporazumu na županijskom odboru i odlučili da to mjesto pripada gradskoj organizaciji SDA iz Livna i na tragu toga je trebalo da bude donesena odluka. Ali GO SDA Livna nije sazivao tu sjednicu i ono što ja znam jeste da Hikmet Hodžić koči to iz razloga što on trenutno obnaša dvije funkcije, jednu u izvršnoj, jednu u zakonodavnoj vlasti. Odnosno zastupnik je u Domu naroda, a ministar je u Vladi HBŽ i želi zadržati takvu situaciju. Ovo govorim otvoreno, iz razloga što smo mi probili rokove koje smo trebali da ispoštujemo i želim biti korektan prema ostalim koalicijskim partnerima kako bismo što prije riješili ovu dilemu i krenuli u smjeru formiranja izvršne vlasti”, kazao je Kovačević za Klix.ba.

Zbog toga će se, kako ističe, održati unutarstranački razgovori, u sklopu kojih će se prije svega u centrali SDA u Sarajevu sastati sa vrhom stranke na čelu sa Bakirom Izetbegovićem, a potom na terenu provesti ono što budu dogovorili.

“Mislim da koalicijski partneri imaju dogovor, da će zaključno sa ponedjeljkom to razriješi i da mi kao kolektiv napokon provedemo svoj dio posla, koji smo sporazumom preuzeli na sebe. Bili su više nego korektni, izašli su u susret i dalje čekaju da se ta dilema razriješi kako bismo mogli dalje raditi”, zaključio je Kovačević u razgovoru za Klix.ba.

Scena.ba

relax-portal.info

Popularno danas