Schmidt treba poništiti Petritscheve amandmane kojima je srušio Washingtonski sporazum

Zamjenik predsjednika Hrvatske republikanske stranke Slaven Bevanda ocijenio je kako bi bilo ispravnije da visoki predstavnik Christian Schmidt poništi odredbe ustava Federacije BiH kojima je nekadašnji prvi čovjek međunarodne Wolfgang Petritsch prekršio Washingtonski sporazum oko načina donošenja odluka u Domu naroda.

“Moj stav je da Visoki predstavnik u stvari treba staviti izvan snage Odluke o promjeni Ustava Federacije BiH koje je donio Wolfgang Petritsch, a kojim odlukama je izmijenjen Washingtonski sporazum”, rekao je Bevanda. Pojasnio je kako treba poništiti izmjene Ustava te omogućiti da predsjednika Federacije BiH predlaže polovica kluba svakog konstitutivnog naroda, te da mora imati potvrdu oba Doma.

Zatim potrebno je da Vlada Federacije BiH donosi odluke odgovarajućom većinom koja uključuje i glasovanje bar 1/3 ministara iz svakoga konstitutivnog naroda. “Ovi nametnuti amandmani su srušili odnose u Federaciji”, ističe Bevanda. Po njegovu mišljenju kada je u pitanju izbor izaslanika u Dom naroda treba osigurati legitimitet.

“Neka se osigura i zastupljenost svih hrvatskih stanovnika. Ali da su podjednako zastupljeni. Neka zajedno Goražde, Bihać i Sarajevo daju jednoga Hrvata. To je srazmjerno i osigurava svačiju predstavljenost”, ističe Bevanda.

www.vecernji.ba

relax-portal.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi