VijestiSastanak predstavnika Vlade HNŽ-a sa sindikatima korisnika proračuna

  Sastanak predstavnika Vlade HNŽ-a sa sindikatima korisnika proračuna

  Na traženje predstavnika sindikalnih organizacija korisnika Proračuna Hercegovačko-neretvanske županije, u utorak je u zgradi Vlade HNŽ-a održan radni sastanak kojim je predsjedao županijski premijer dr. sc. Nevenko Herceg, izvijestili su iz Vlade HNŽ-a.

  Herceg je, zajedno s ministrima odgovornim za resore koje predstavljaju predmetni sindikati – Adnanom Faladžićem, Slađanom Bevandom, dr. sc. Rašidom Hadžovićem i Suadom Balićem, primio čelnike šest sindikalnih organizacija, predstavnike osnovnoga i srednjega obrazovanja, MUP-a i javne uprave: Slavka Lauša, Edinu Čomić, Josipa Milića, Edina Sarajlića, Naila Balića i Karmelu Petković.

  Razgovarali su o aktualnim zahtjevima sindikata, i to mogućnostima povećanja plaća proračunskim korisnicima, rješavanju pitanja kolektivnoga ugovora za osnovno obrazovanje, nastavku realiziranja naslijeđenih obveza isplata po sudskim presudama iz ranijih razdoblja, raspisivanju natječaja za prijam u stalni radni odnos djelatnika u osnovnim i srednjim školama, te izmjenama Uredbe o naknadama koje nemaju karakter plaća, kaže se u izvješću.

  Nadalje se navodi kako je postignut visoki stupanj suglasja o dinamici, načinima i mogućnostima rješavanja svih pet pitanja.

  Prve će korake Vlada poduzeti na način da će na prvoj sljedećoj sjednici izmijeniti spomenutu uredbu te donijeti odluku vezanu za spomenuti natječaj koji će biti objavljen do sredine mjeseca studenog, a ostala pitanja riješit će kroz izradu financijskih dokumenata, u prvomu redu kroz planirane izmjene i dopune Proračuna za 2021. godinu te izradu Proračuna za 2022. godinu, stoji u obrazloženju županijske Vlade.

  ”Razumijem i poštujem legitimna sindikalna traženja i njihovu argumentaciju, jer cjelokupno društvo trpi posljedice aktualne energetske i krize s rastom cijena energenata, što je dovelo do osjetnog povećanja troškova života. Međutim, Vlada nema izbora nego se ponašati u skladu s ovlastima i proračunskim mogućnostima, a proračunski okvir je takav kakav jest, uvjetovan pandemijskom godinom i osjetno smanjenim priljevom sredstava, što je međusobna posljedična veza”, poručio je Herceg, izrazivši nadu u razumijevanje i nastavak konstruktivne suradnje i dijaloga na relaciji Vlada – socijalni partneri.

  ”Unatoč lošijoj projekciji, planu i punjenju Proračuna za otprilike 15 posto za 2021. godinu, ispoštovali smo preuzete obveze po potpisanim kolektivnim ugovorima i u ovoj godini povećali poziciju plaća proračunskih korisnika za oko 10 milijuna maraka. Samo površnim iščitavanjem vidljivo je kako za plaće i druga davanja uposlenika u osnovnim i srednjim školama trenutačno izdvajamo 74 milijuna maraka godišnje, za uposlenike MUP-a oko 32 milijuna, što je gotovo 107 milijuna maraka proračunskih sredstava”, dodao je Herceg.

  Inače, Vlada HNŽ-a potpisala je nove kolektivne ugovore sa svim sindikalnim organizacijama, osim sa sindikatima osnovnoga obrazovanja, s kojima je resorno ministarstvo prosvjete u završnoj etapi razgovora pa se uskoro očekuje potpisivanje i toga kolektivnog ugovora koji treba popraviti socijalni status uposlenika u osnovnim školama

  Kada je riječ o sudskim presudama odnosno isplatama po tim naslijeđenim obvezama od ranije, Vlada HNŽ-a u ovom sazivu dosad je isplatila ukupno 16 milijuna maraka, što je, kako kažu u Vladi, usporeno kao posljedica pandemije koja je ostavila i još uvijek ostavlja objektivne posljedice na sve segmente društva, tako i na javne financije.

  Na sastanku je iznova naglašeno kako je Vlada bila, jest i bit će uvijek otvorena za dijalog o čemu svjedoči niz razgovora i susreta s predstavnicima sindikata koji su doveli do potpisivanja brojnih, usuglašenih, kolektivnih ugovora.

  Izraženo je uvjerenje u to kako će se, “unatoč izazovima s kojima smo suočeni, kroz nastavak dijaloga iznaći održiva i prihvatljiva rješenja koja će odražavati stvarnost vremena i okolnosti u kojima živimo”, navodi se u izvješću Vlade HNŽ-a.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img