back to top

S nastavka suđenja Zulfikaru Ališpagi za zločine u Trusini

Obrana zatražila izuzeće predsjedavajuće sutkinje Marenić

Obrana Zulfikara Ališpagi, optuženog za zločine u Trusini kod Konjica, zatražila je izuzeće predsjedavajuće sutkinje Željke Marenić zbog, kako je obrazloženo, nepoštivanja načela nepristranosti i toga što cijeni da je ona već ‘osudila’ optuženog. Ališpagini novi branitelji Alen Nakić i Vedad Kolašinac su na ročištu obrazlagali zašto bi sutkinja Marenić, prema njihovu mišljenju, trebala biti izuzeta iz postupka. Činjenice i okolnosti koje ukazuju na njenu pristranost, naveo je odvjetnik Nakić, nalaze se, među ostalim, i u rješenju od 6. veljače ove godine, u kojem je navela da je ‘zločin na području Trusine ostavio trajne posljedice na veliki broj preživjelih’, prenosi BIRN BiH. – Takva leskičko-sintaksička konstrukcija smatra se kršenjem presumpcije nevinosti, što izaziva sumnju u Vašu nepristranost, pojasnio je Nakić, ali u sudnici nije precizirano na što se navedeno rješenje odnosi. Nakić je napomenuo i da je ona predsjedavala sudskim vijećem u predmetu iz kojeg je razdvojen Ališpagin, a u kom je već donesena presuda.

Ališpagu, bivšeg zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije BiH, Tužiteljstvo BiH tereti da je propustio poduzeti mjere na kažnjavanju sebi potčinjenih za ubojstava 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), počinjenih u napadu na Trusinu 16. travnja 1993. godine. Odvjetnik Kolašinac je naveo da se radi o dugotrajnom postupku s kojim je novoj Obrani bilo potrebno vremena upoznati se. – Ja sam shvatio da ste Vi razvili jedan negativan stav prema mom branjeniku, rekao je Kolašinac i dodao da je shvatio da je Ališpago, na neki način, uspio iznervirati sutkinju Marenić. koja je “nastavila kršiti etičke kodekse“, odnosno nije poštivala načela nepristranosti ni jednakosti u postupku.

Tužiteljstvo drži da je zahtjev za izuzeće usmjeren na odgađanje postupka i da se očito radi o održavanju procesne discipline, što je u nadležnosti Suda. – Smatramo da nije povrijeđeno pravo na Obranu, poručio je tužitelj Mladen Vukojičić. O zahtjevu Obrane bit će odlučeno naknadno, dok je novo ročište zakazano za 12. ožujak. (BIRN)

S nastavka suđenja Zulfikaru Ališpagi za zločine u Trusini Dnevni.ba.

dnevni.ba

Popularno danas