RSE: Imam i sveštenik iz Mostara igraju za isti tim

foto: RSE

Mostar — Nema ništa neobično u činjenici da se jedan vjerski službenik Islamske zajednice (IZ) i sveštenik Srpske pravoslavne crkve (SPC) druže.

Ovako počinju razgovor za Radio Slobodna Evropa (RSE) Branimir Borovčanin, sveštenik SPC i imam Ensar Vila, obojica zaposlena u Mostaru.

Dvojica četrdesetogodišnjaka druže se već godinama, a u posljednje vrijeme ih je spojila ljubav prema fudbalu.

Borovčanin je i nastavnik pravoslavne vjeronauke u nekoliko mostarskih škola.

Vila je imam u mostarskom prigradskom naselju, gdje živi većinski bošnjačko stanovništvo.

Mostarski sveštenik i efendija zajedno igraju u fudbalskom klubu. Radi se o projektu mostarske Univerzalne škole sporta (UŠS) Fortuna.

Obojica su fudbaleri u seniorskom timu koji igra u lokalnoj fudbalskoj ligi.

“To je sasvim normalna, prirodna pojava. Vidimo to u svijetu, vidimo to i kod nas, da ljudi različitih nacionalnosti, vjera, skupa igraju, treniraju, imaju svoj cilj i idu ka tom cilju. Tako isto mi ovdje imamo svoj cilj. Dakle, imamo i vjersku podlogu za tako nešto, bez obzira o kojoj vjeri se radi, da li je to pravoslavlje, katoličanstvo, islam, dakle ove monoteističke religije”, kaže imam Vila.

Mostarski sveštenik SPC-a Branimir Borovčanin ističe da sport treba da povezuje, a ne razjedinjuje ljude.

“Ensar i ja smo došli nekako u žižu javnosti da probamo i na ovaj način da povežemo ljude, ali nije to ništa novo. Mi se znamo već dugi niz godina, 15 godina traje ta saradnja između Islamske zajednice i pravoslavne crkve, kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji Bosne i Hercegovine”, ističe sveštenik Borovčanin.

  Na Interliberu održano predstavljanje slikovnica autora Vojka V, Damira Urbana, Sir Paula McCartneyja te knjiga Petra Pece Popovića i Željka Bebeka

Univerzalna škola sporta (UŠS) Fortuna postoji već sedam godina. Osnovali su je bivši igrači mostarskog kluba Velež. U timu igra i nekoliko bivših profesionalnih igrača.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)

starmo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi