Retrospektivna izložba slika Marijane Pažin-Ivešić u Mostaru

  Retrospektivna izložbe slika akademske slikarice Marijane Pažin-Ivešić bit će svečano otvorena u četvrtak, 19. maja, u 19:00 sati u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

  Organizator je Hrvatsko kulturno društvo Napredak, glavna podružnica Mostar. Pažin-Ivešić je predsjednika širokobriješke podružnice HKD Napredak.

  Izložba je retrospektivnog karaktera i obuhvaća osam ciklusa iz razdoblja od 2002. godine do 2022. godine. Na izložbi će biti predstavljeno 51 likovno djelo apstraktne i sakralne tematike, a ostaje otvorena do 30. maja.

  Izložba daje jedan cjelovit prikaz putanje rasta i sazrijevanja u jednom likovnom i umjetničkom smislu. I upravo pokazuje autoričinu zaokupljenost materijom, svjetlom i dimenzijama duhovnog. Svjetlost Marijanu Pažin-Ivešić u prvom redu zanima kao medij boje, i kao svjetlo koje je katalizator i nositelj duhovnosti.

  Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Marijana Pažin-Ivešić diplomirala je na slikarskom odjelu, 2005. godine u klasi prof. Ante Kajinića, a poslijediplomski studij slikarstva Ars Sacra 2007. godine, na istoimenoj akademiji pod mentorstvom prof. Ante Kajinića i pročelnika studija prof. Vasilija Josipa Jordana.

  Doktorski studij na ALU u Širokom Brijegu upisala je u akademskoj 2016./2017. godini, a trenutačno privodi kraju izradu doktorske disertacije iz područja umjetnosti, polja likovnih umjetnosti, grane slikarstva, s temom Suvremeno slikarstvo u korespondenciji sa sakralnim prostorom, pod mentorstvom izv. prof. dr. art. Silve Radić.

  PROČITAJ:   Desetine Mostaraca na promociji knjige ''Muhamed Mujić - Mostarska zlatna kopačka''

  Katalog za izložbu priredio je akademski Željko Koren, a predgovor je napisao povjesničar umjetnosti Vladimir Filipović.

  U glazbenom dijelu nastupit će članica Napretkova trija Senso profesorica glasovira Marijana Pavlović, profesorica glasovira i profesorica flaute Irena Kraljević.

  (www.jabuka.tv)

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Adin
  Adin
  Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  Šta vidjeti ?