back to top

Rektor Tomić uputio odgovor djelatnicima koji su započeli štrajk – Sveučilište financijski neodrživo?

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić uputio je odgovor djelatnicima Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije koji su u utorak održali jednosatni štrajk upozorenja kako bi skrenuli pozornost na potplaćenost, loše plaće i neisplaćene naknade.

Sveučilište u Mostaru uplatilo je Fakultetu građevine, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru ukupan iznos od 885.300 KM.

Pri tome se na redovne tranše temeljem odluke Upravnog vijeća Sveučilišta u Mostaru odnosi iznos od 351.000 KM, dok se preostali iznos od 534.300 KM odnosi na izvanredne prijenose (pomoći) temeljem odluka Rektora, navodi se između ostaloga u pismu rektora, prenosi Bljesak.info.

U pismu se navodi kako je Sveučilište u Mostaru uplatilo fakultetima i akademiji Sveučilišta veći novčani iznos, nego što je Sveučilište u Mostaru primilo od svojih osnivača te da je razlika pokrivana iz kreditnih sredstava od financijskih institucija.

U pismu se navodi kako se ”radi o dugoročno neodrživom financijskom modusu”.

Informaciji o financijskom stanju na Sveučilištu u Mostaru navodi se kako je Sveučilište u Mostaru u prethodnom godišnjem razdoblju primilo, odnosno ostvarilo prihode od svojih osnivača u ukupnom iznosu od 7.553.000 KM.

Glavni prihod školarine

Dodaje se da je udio sredstava od osnivača u ukupno ostvarenim prihodima Sveučilišta u Mostaru oko 22%, te da se preostali iznos ostvaruje iz drugih izvora, prvenstveno školarina koji u cijelosti ostaju na Fakultetima.

Sveučilište u Mostaru je kroz redovne mjesečne tranše, kao i izvanredne prijenose, uplatilo fakultetima i akademiji Sveučilišta u Mostaru ukupan iznos od 7.734.847 KM, stoji u pismu koje je poslano djelatnicima Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije koji su jedini za sada ustali protiv loše financijske situacije.

Uz njih je pismom stao i Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, koji su također upozorili kako je nedopustivo da teret financiranja fakulteta pada na studente i njihove roditelje.

Navodi se i kako je Uprava Sveučilišta u Mostaru ”kontinuirano više puta i na više načina obavještavala Upravno vijeće, kao i osnivače i nadležne županije, o financijskim potrebama Sveučilišta u Mostaru, kao i nužnosti da se udio financiranja od strane osnivača poveća na puno veću razinu”.

Takav dopis, kako se navodi, upućen je 15. travnja 2024. godine u kojem se osnivači obavještavaju o potrebnim i planiranim financijskim sredstvima za 2024. godinu, ”u kojem su planirana značajno veća financijska sredstva čija je primarna namjena standardizacija plaća na razini Sveučilišta u Mostaru i usklađivanje osnovica za obračun plaća na Sveučilištu u Mostaru s osnovicom za obračun plaća za proračunske korisnike u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Na taj im dopis nitko nije dogovorio.

U utorak okupljeni djelatnici naveli su kako su vodstvu Sveučilišta pisali u dva navrata, ali da nisu dobivali odgovore te da je najbitniji razlog štrajka upozorenja neriješeno financiranje Sveučilišta iz proračuna.

Mi smo javno sveučilište, a naši studenti i roditelji sufinanciraju nas i naše plaće što je nedopustivo, poručeno je, između ostalog, s prosvjeda.

Ostali fakulteti sa SUM-a nisu se oglasili povodom ovog štrajka.

Objava Rektor Tomić uputio odgovor djelatnicima koji su započeli štrajk – Sveučilište financijski neodrživo? pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Popularno danas