Rebalansom gradskog budžeta osigurana sredstva za završetak kapitalnih projekata

Gradsko vijeće Mostara usvojilo je rebalans bueta, koji je povećan za 20 miliona maraka, a dio tih sredstava, po riječima gradonačelnika Marija Kordića, biće usmjeren u velike infrastrukturne projekte, poput izgradnje gradske sportske dvorane i olimpijskog bazena.

“Rebalansom je došlo do povećanja sredstava za otprilike 20 miliona maraka, što osigurava stabilno finansiranje svih započetih projekata u Mostara i njihov skori završetak, a to građani Mostara očekuju”, rekao je gradonačelnik Kordić.

Istakao je kako su kroz ovaj rebalans u socijalnom segmentu pokušali “izamortizovati” posljedice poskupljenja.

“Posljedice krize i rata u srcu Evrope već osjećamo kroz porast cijena naftnih derivata, hrane i ostalog. Potrudili smo se da kroz lokalnu zajednicu i gradski budžet amortizujemo, koliko je god moguće, porast cijena”, kazao je Kordić.

Povećanjem budžeta, takođe, su osigurana sredstava za nastavak realizacije kapitalnih projekata na području Mostara.

“Vidjeli ste da brzo krećemo u izgradnju sportske dvorane, bazena, Hrvatskog narodnog kazališta. Završavamo sjeverni ulaz u Mostar, južni ulaz je napravljen kako treba, južna zaobilaznica se radi i otvara se u idućih mjesec ili dva, od Čekrka prema južnoj obilaznici, kako bi se dobio spoj te dvije saobraćajnice koje nam osiguravaju pristup iz Hercegovine. Pomažemo i aerodromu, a značajna sredstva su planirana i za pomoći javnim preduzećima”, kazao je Kordić.

Upitan da prokomentira situaciju na odlagalištu komunalnog otpada Uborak, Kordić je kazao kako sve stoji zbog tužbe građana.

  Gardonačelnik Kordić u Trebinju na proslavi Dana Europe

“Tužba građana je razlog što smo izgubili šest mjeseci. Dana 18. januara smo imali rok za okolinsku dozvolu koja nije pravosnažno potvrđena. Priča oko deponije je jednostavna ako ima dobre volje i nema politikantstva. Došli smo do finala, ali tužba je podignuta. Tužba nema nikakve osnove”, smatra Kordić.

Po njegovim riječima, Grad je uvijek izlazio u susret Građanskoj inicijativi “Jer nas se tiče”, a od njihove strane dolaze nerealni zahtjevi.

“Grad Mostar je pristupio izmjeni prostornog plana, pri čemu se raspravlja i ta tema oko iznalaženja nove lokacije. Ako nađemo danas novu lokaciju, onda slijede studije jesu li te lokacija adekvatne. To je jedan proces koji traje par godina i zato je vrlo važno da procesa sanacije i zatvaranja počne danas”, ustvrdio je Kordić.

Mostarski gradonačelnik kazao je kako je spreman uhvatiti se u koštac s problemima koji se godinama guraju pod tepih.

“Na prošloj sjednici, riješili smo problem proglašenja Dana civilnih žrtava rata. Sljedeća tema je izgradnja spomenika civilnim žrtvama i na tome radimo. Tema je i par kontroverznih naziva gradskih ulica, a u razgovoru s vijećnicima pokazalo se i da tu imamo hrabrosti za riješiti taj problem”, poručio je Kordić.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostar Salem Marić dodao je kako se gradski vijećnici slažu da se sporna imena ulica trebaju promijeniti.

“Najveći pritisak je na meni i gradonačelniku, mi smo našli rješenje koje treba dati na sljedećoj sjednici da predložimo privremenu komisiju i u toj komisiji s predsjednicima klubova bi trebali predložiti nove nazive ulica. Svi smo za promjene naziva ulica, a o novim nazivima se trebamo dogovoriti”, kazao je Marić.

  U Mostaru od posljedica infekcije koronavirusom preminulo devet osoba

Vijećnik SDP-a BiH Arman Zalihić uputio je kritiku na račun vladajuće većine, jer u rješavanje problema nisu uključili predstavnike oporbe.

“Žao nam je što nisu uključili opoziciju, komisija je sastavljena od vladajućih stranaka HDZ-a i SDA. Predložili smo izmjenu naziva ovih pet ulica, ali tražimo da se napravi sveobuhvatno rješenje o izmjeni imena svih ulica kojima je to potrebno u Mostaru, i da te ulice nose nazive po Mostarcima ili svima onima koji su zadužili ovaj grad”, rekao je Zalihić.

(Fena)

Rebalansom gradskog budžeta osigurana sredstva za završetak kapitalnih projekata Nova Sloboda.

novasloboda.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi