back to top

Razina korupcije u BiH sve veća i veća

Uhićenje više osoba u akciji “Divič” koja je provedena na području Bijeljine i Brčkog, u kojoj su uhićena i četiri službenika Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, pokazuje da je korupcija ozbiljan problem na svim razinama i u mnogim agencijama, izjavio je glasnogovornik UNO Ratko Kovačević.

Kovačević je u Gradišci podsjetio da su među uhićenima i osumnjičenima za koruptivne radnje i službenici Granične policije BiH i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.

On je u subotu na graničnom prijelazu Gradiška prisustvovao podjeli letaka koje su carinski službenici dijelili osobama koju ulaze u BiH u okviru kampanje “Stop korupciji”.

Dijeljenje letaka će biti do kraja studenoga na svim graničnim prijelazima u BiH, a UNO će, kaže Kovačević, uraditi sve što je moguće da se korupcija svede na što je moguće manju mjeru.

U lecima je pojašnjeno što je to korupcija i gdje, kada i kako građani mogu prijaviti bilo kakvo koruptivno ponašanje službenika UNO BiH, naveo je Kovačević.

On je istaknuo da UNO razmatra sve dobivene prijave na korupciju, te da zbog sumnje na koruptivno ponašanje godišnje prosječno provede od 30 do 40 disciplinskih postupaka protiv svojih službenika.

Šef Odsjeka za profesionalne standarde u UNO BiH Tatjana Stojanović istakla je da je trajna misija ove uprave borba protiv korupcije i osiguranje okruženja u kojem se neće razvijati koruptivna ponašanja.

Iz tog razloga razvijeni su brojni mehanizmi, među kojima je kodeks ponašanja zaposlenih u UNO koji sadrži set pravila kojih su obavezni pridržavati se svi zaposleni. U te mehanizme spadaju i planovi integriteta i borbe protiv korupcije, uputstvo o internoj prijavi korupcije i pravilnik o postupku rješavanja primjedbi, navela je Stojanović.

Ona je istaknula da se primjedbe na rad zaposlenih u UNO mogu podnijeti putem brojeva telefona i mail adrese koji se mogu naći na službenoj stranici ove uprave.

Prilikom prijave bilo kakvih vrsta nepravilnosti potrebno je dostaviti i odgovarajuće dokaze, jer se sve primjedbe razmatraju veoma ozbiljno i sankcioniraju svi službenici za koje se utvrdi da su u svom radu načinili bilo kakve nedozvoljene radnje. Zbog toga je veoma važna suradnja UNO sa građanima i poslovnim zajednicama, kako bi što efikasnije spriječili koruptivna ponašanja, zaključila je Stojanović.

Iz UNO su podsjetili da građani mogu anonimno prijaviti koruptivna ponašanja službenika ove uprave na zaštićeni broj telefona 0800-20-607, gdje službenici koji primaju poziv prijave na korupciju ne mogu vidjeti broj sa koga je poziv upućen, izvijestila je Srna.

Objava Razina korupcije u BiH sve veća i veća pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Popularno danas