Razgovarano o mogućnostima poboljšanja sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te izaslanstvo Svjetske banke sa predstavnicima FAO-a (Food and Agriculture Organization) posjetili su danas općinu Čitluk kako bi predstavnicima lokalne vlasti, predstavnicima javnih poduzeća i poljoprivrednim proizvođačima prezentirali projekt koji ima za cilj povećanje konkurentnosti u sektoru poljoprivrede i za koji je uskoro planirano objavljivanje javnog poziva. S navedenim projektom i javnim pozivom predstavnici Ministarstva i Misije Svjetske banke upoznat će predstavnike svih lokalnih zajednica koje su ranije iskazivale interes za segment navodnjavanja poljoprivrednih površina u njihovim lokalnim zajednicama, a prezentacija je danas održana u Općini Čitluk, uz posjet potencijalnim lokacijama.

Nakon održanog sastanka u Općini Čitluk, Alojz Dunđer, direktor Ureda za implementaciju projekata u poljoprivredi i šumarstvu u okviru Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, nam je kazao kako je predviđeno planirane sastanke sa predstavnicima lokalnih vlasti održati tijekom ovog i do sredine sljedećeg tjedna te se osvrnuo na održani sastanak.

Završen je proces ratifikacije projekta koji nosi naziv „Projekt konkurentnosti u sektoru poljoprivrede u BiH“ koji financira Svjetska banka za obnovu i razvoj kao članica grupacije Svjetske banke i u tijeku je finalizacija, otvaranje računa, polaganje inicijalnih depozita i samim time se stvaraju pretpostavke i preduvjeti za početak procesa odabira lokaliteta za navodnjavanje. U tom kontekstu će Ministarstvo objaviti Javni poziv i u tom javnom pozivu će biti utvrđena dokumentacija koju svaka pojedina općina treba dostaviti za potencijalnu aplikaciju. Javnim pozivom bit će utvrđena struktura i sadržaj dokumenata te smo mi danas navedeno prezentirali predstavnicima lokalnih vlasti i razgovarali smo sa njima o potencijalnim područjima koja su zanimljiva na području Čitluka – kazao nam je Alojz Dunđer.

Tijekom sastanka načelnik općine Čitluk Marin Radišić, predstavnici javnih poduzeća, poljoprivredni proizvođači i ostali predstavili su potencijale i potrebe za navodnjavanjem na području općine Čitluk.

Dobili smo dosta korisnih povratnih informacija od strane gospodarstvenika i lokalne zajednice kada su pitanju potencijalne područja za navodnjavanje. Obići ćemo teren i na terenu se uvjeriti u stvarno stanje. Cijeli proces će se nastaviti na način da će, po našoj procjeni, početkom ovog ili početkom idućeg mjeseca biti organiziran Javni poziv, ostaviti će se razumno vrijeme da se aplikacije popune i dostave, nakon čega će aplikacije biti predmet analize od strane Povjerenstva i naša je procjena da će do kraja veljače već biti odabrani potencijalni lokaliteti za navodnjavanje na području Federacije BiH. Cjelokupan financijski paket iznosi približno 25 milijuna KM, i naša je procjena da će od deset do petnaest područja u FBiH biti izabrano za navodnjavanje. Kada govorimo o odabiru područja ono podrazumijeva sanaciju i rekonstrukciju postojećih sustava za navodnjavanje ili izgradnju novih – zaključio je Alojz Dunđer.

The post Razgovarano o mogućnostima poboljšanja sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina appeared first on Općina Čitluk.

citluk.ba

Popularno danas