Radionica poezije na Međunarodni dan knjižnica

U četvrtak i petak, 27. i 28. listopada 2022. u Knjižnici sveti Ivan Pavao II. u Edukacijsko-rehabilitacijskom centru sv. Josip Radnik Čitluk održana je radionica poezije. Cilj ove radionice, na kojoj su sudjelovali štićenici Udruge Susret i učenici viših razreda Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića, je obilježiti Međunarodni dan knjižnica koji se svake godine obilježava 28. studenoga, upoznati učenike s knjižnicom i knjigama koje im se nude u blizini, zainteresirati ih za čitanje te zajedno kroz rad s djecom s poteškoćama u razvoju dokazati da poeziju i knjige svi čitamo i razumijemo na svoj način, a u tom iskustvu različitosti je ključ razumijevanja, prihvaćanja, upoznavanja i obogaćivanja samoga sebe.

Radionicu je uvodnim pozdravima započela, i knjižnicu predstavila, v.d. ravnateljice Centra Matea Brekalo, a kratki praktični rad s učenicima iz škole i udruge animirala je Ivana Milićević, bivša učenica srednje škole dr. fra Slavka Barbarića i studentica hrvatskog jezika.

U četvrtak su učenici IV. razreda gimnazije s profesoricom Darijom Bojović sudjelovali u radionici patchwork poezije, gdje su u radu po skupinama uz pomoć štićenika iz udruge od stihova postojećih četiriju pjesmama napravili jednu novu jedinstvenu.

U petak ujutro, razred maturanata sa svojom profesoricom hrvatskog jezika Ivonom Brkić radio je blackout poeziju, gdje je na jednoj stranici teksta kratke priče svatko izvukao svoju poetsku misao, a ostatak teksta u pomoć djece iz udruge obojio i ukrasio.

Gosti u Centru u petak su bili i učenici III. razreda gimnazije zajedno s profesoricama Ilijanom Sušac i Marijom Jurčić Vasilj koji su za zadatak radionice imali napraviti sliko-pjesmu, obojiti sličice i zalijepiti ih na pravo mjesto u stihovima.

  FOTO | U O. Š. V. Pavlovića obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Ovakve i slične radionice su pokazatelj interesa međusobne suradnje ustanova škole i centra, a na poseban način priznavanje činjenice da je mladima potrebno na njima blizak i zanimljiv način govoriti o knjižnici i dostupnosti knjiga u njihovoj blizini, i što je puno važnije i za život vrjednije naučiti susretati se i surađivati s osobama koje zbog poteškoća ne mogu čitati, pisati ili kretati se kao mi.

JU Edukacijsko-rehabilitacijski centar sv. Josip Radnik Čitluk/SŠ dr. fra Slavka Barbarića

The post Radionica poezije na Međunarodni dan knjižnica appeared first on Općina Čitluk.

citluk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi