Pušteno u rad 76 solarnih elektrana u Federaciji BiH

U razdoblju od 12.07.-14.07.2022. godine, u sjedištu Operatora za OIEiEK, potpisano je 76 Ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora energije iz postrojenja u probnom radu, iz primarnog izvora solarne energije. Potpisivanjem pomenutih Ugovora, bit će omogućen otkup električne energije koja se iz 76 solarnih elektrana predaje u distributivnu mrežu elektroprivrednih poduzeća u Federaciji BiH.

“Otkup električne energije iz ovih 76 postrojenja vršit će se po referentnim otkupnim cijenama, u trajanju najviše do šest mjeseci, odnosno dok proizvođač ne stekne status kvalificiranog proizvođača električne energije kod Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH, a samim tim i uvjete za podnošenje zahtjeva Operatoru za OIEiEK za otkup električne energije iz postrojenja obnovljivih izvora energije po referentnim cijenama“, izjavio je za Akta.ba direktor Operatora za OIEiEK, Edim Memić.

Na prijedlog federalnog ministra energije, rudarstva i industrije, Nermina Džindića, Vlada Federacije BiH usvojila je obavezujuće ciljeve za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koji predstavljaju kontinuitet utvrđenih obavezujućih ciljeva iz APOEF-a. Usvajanjem ove odluke, omogućen je otkup električne energije iz postrojenja u probnom radu, te otkup električne energije po referentnim cijenama, ako se proizvodnja kvalificiranih proizvođača uklapa u obavezujuće ciljeve.

Ova odluka se primjenjuje do donošenja planskog dokumenta kojim će biti utvrđeni obavezujući ciljevi za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji Bosne i Hercegovine do 2030. godine, sukladno obavezama proisteklim iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice.

  Radnički se na lijep način rastavio od stopera: svakom igraču bih preporučio da dođe u Niš

“Za otkup električne energije od kvalificiranih proizvođača po garantiranim otkupnim cijenama potrebno je usvojiti planske dokumente koji bi isto omogućili. Prije svega, neophodno je usvajanje novog Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije“, ističe Memić.

Naime, na prijedlog federalnog ministra energije, rudarstva i industrije, Vlada Federacije BiH je, na svojoj 321. sjednici, održanoj 30.06.2022. godine, utvrdila Nacrt Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije i isti uputila Parlamentu Federacije BiH na dalje postupanje. Nacrt ovog Zakona, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH će razmatrati na sjednici zakazanoj za 26.-27.07.2022. godine.

“Nacrt novog Zakona, umjesto dosadašnjeg otkupa električne energije iz obnovljivih izvora energije putem poticajnih cijena, predviđa transparentniji i ekonomičniji način poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije kroz aukcije za izgradnju novih elektrana velikih snaga“, istaknuo je Memić.

Također, Memić posebno ističe kako će novim Zakonom biti uveden sistem prosumera. Na ovaj način će se omogućiti građanima, odnosno privatnim kompanijama da uz status potrošača steknu i status proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije. Slijedom uvođenja jeftinijih i efikasnijih sistema tržišnih šema poticaja, te realizacijom građanske energije, Federacija Bosne i Hercegovine/Bosna i Hercegovina približit će se energetskim politikama Europske unije.

Objava Pušteno u rad 76 solarnih elektrana u Federaciji BiH pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Šta vidjeti u Mostaru