PROZOR-RAMA: Općine i gradovi na čijem se toritoriju nalaze hidroakumulacijski objekti traže sudjelovanje u izradi zakona, a HDZ ih želi isključiti

Općina Prozor-Rama, odnosno, načelnik dr. Jozo Ivančević bio je domaćin sastanka predstavnika općina i gradova na čijem se troritoriju nalaze hidroakumulacijski objekti. Sastanak je održan u utorak, 5. prosinca 2023. godine kojem su nazočili pored predstavnika općine Prozor-Rama i predstavnici Grada Mostara, Grada Konjica, općine Tomislavgrad, općine Jajce, općine Jablanica i općine Grude. Predstavnici općine Čapljina nisu sudjelovali na sastanku.

Povod sastanka bio je nedavni pokušaj Kluba zastupnika HDZ – HNS na čijem je čelu Mladen Bošković da preko ‘Prijedlog Zakona o izmjeni zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata – skraćeni postupak’, oduzmu dio prihoda koji pripada općinama i gradovima na kojima se nalaze hidroakumulacijski objekti.

Tema ovog sastanka bila je problematika zakonskih rješenja u oblasti elektro energetike.

Na sastanku je usvojen prijedlog zaključaka:

Mi predstavnici gradova i općina na kojima su izgrađeni hidro akumulacijski objekti, oštro se protivimo ovom prijedlogu i osuđujemo svaki pokušaj da se izmjena ovog zakona donosi bez sudjelovanja općina i gradova u kojima se nalaze hidrioakumulacije.

Budući da je Vlada FBiH, odnosno nadležno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, određeno kao nositelj izrade novog zakona, tražimo da u radnoj grupi koja će pripremati  novi zakon budu predstavnici općina i gradova: Mostar, Konjic, Jablanica, Jajce, Prozor – Rama.

Nakon sastanka domaćin dr. Jozo Ivančević, načelnik općine Prozor-Rama je kazao:

Načelnik općine Jajce Edin Hozan je nakon sastanka kazao:

Propao pokušaj Kluba zastupnika HDZ – HNS na čijem je čelu Mladen Bošković

Propao je HDZ-ov pokušaj da po skraćenoj proceduri gurne prijedlog Zakona o izmjeni zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata Zastupničkom domu Parlamenta Federacije, čime bi u konačnici politika zaštitila elektroprivrede kojima upravlja i u kojima uhljebljuje, na uštrb lokalnih sredina i vlastitog naroda. 

Prijedlog je povučen je s dnevnog reda današnje sjednice uz obrazloženje da Zastupnički dom o istome nije raspravljao, a neslužbeni razlog povlačenja ovog prijedloga je to što nisu imali većinu da ga usvoje, saznaje Hercegovina.info.

Osim što su se istome usprotivili iz Konjica, Jajca i Prozor Rame i federalni ministar Željko Nedić istaknuo je mišljenje da bi trebalo pristupiti donošenju novog zakona koji bi uredio ovu oblast, a gdje bi nositelj izrade bilo upravo Federalno ministarstvo energije.

Prošireni Kolegij Gradskog vijeća Konjic izdao je apel upućen Parlamentu Federacije BiH, naglašavajući potrebu da se Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata, koji je podnio Klub zastupnika HDZ BiH-HNS u skraćenom postupku – ne nađe na dnevnom redu u predloženoj formi i proceduri.

Na izvanrednoj proširenoj sjednici Kolegija Gradskog vijeća Konjic, kojoj su nazočili zastupnici u Skupštini HNŽ i delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji dolaze iz Konjica, zastupnici su izrazili zabrinutost zbog mogućih negativnih utjecaja predloženog zakona na prihode Grada Konjica.

Protivila se i usmeno i pismeno Općina Prozor-Rama

“Govoreći o cilju koji je motivirao Klub zastupnika HDZ BiH, pitamo se je li  zastupnicima HDZ BiH – HNS bitnije da 2300 zaposlenih u EP HZ HB imaju velike plaće na račun građana potrošača, ili da se hrvatskom stanovništvu u Ravnom, Stocu, Čapljini, Mostaru, Rami, Jajcu, Grudama, a tako i u Jablanici i Konjicu, uskrati korist od onog što im je uzeto i tako ih se još više raseli? I do sada, a to ljudi znaju, općina je dosta energije i vremenu potrošila na sudske sporove s elektroprivredama oko primjene ovog zakona i znaju da je općina dobila ove sporove s velikim kamatama. Ali neka svi znaju i to neodgovorno ponašanje rukovodstva navedenih elektroprivreda građani plaćaju kroz svoje račune za struju”, kazao je za Ramski Vjesnik Jozo Ivančević, načelnik općine Prozor-Rama.

HDZ BIH POKUŠAVA SMANJITI DIO PRIHODA KOJI SE OSTVARUJE KORIŠTENJEM HIDROAKUMULACIJSKIH OBJEKATA

Sličnog su stajališta bili i u Jajcu

“Prema sadašnjem zakonu i u skladu s ranijim iskustvima možemo planirati prihode po tom osnovu, a prema HDZ-ovom prijedlogu mi ne bi nikad znali kad će Vlada i kad će Parlament posegnuti za nekim promjenama. Mislim da se mora kontaktirati općine kojih se to tiče. Moji suradnici i ja smo dosta razmišljali što bi mogao biti motiv ovakvog iznenadnog prijedloga, ali nismo mogli doći do nekog racionalnog objašnjenja osim da prema mišljenju HDZ-a ova sredstva najviše koriste zajednice na čijem čelu nisu njihovi kadrovi. Naravno, žele i da ta sredstva ostanu u Elektroprivredama koje su pod njihovom kontrolom. Svaka Vlada bi trebala razmišljati i o interesima lokalnih zajednica, a ovdje ne vidim takve obrasce ponašanja”, istaknuo je ranije za Hercegovina.info Edin Hozan, načelnik Jajca.

Klub zastupnika na čelu s Mladenom Boškovićem uputio je ‘Prijedlog Zakona o izmjeni zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata – skraćeni postupak’.

Ovim prijedlogom žele nadležnosti oko naknada prebaciti na Vladu FBiH i federalni Parlament, odnosno zaobišao bi se FERK koji je određivao cijene, ali i potrebna suglasnost gradova i općina kao što je bila dosadašnja praksa.

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!ramski-vjesnik.ba

Popularno danas