Prosvjed državnih službenika: Nad nama se provodi teror

Zaposleni u državnim institucijama ponovno su se okupili ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), poručujući da se na njihovom materijalnom položaju ne radi već 12 godina.
Posebno ih zabrinjava to što ih javnost poistovjećuje s ministrima i parlamentarcima, dok se, kako kažu, bore za golu egzistenciju.

Radnici državnih institucija Bosne i Hercegovine u ponedjeljak su ponovno mirnim prosvjedom u Sarajevu, tražili potpisivanje kolektivnog ugovora, više plaće i usvajanje proračuna.

Kako je poručeno, vlast već godinama nad njima provodi teror.

Predsjednik Samostalnog sindikata službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine Salih Karčić je napomenuo da šesti put organiziraju prosvjede.

Jedina smo država u Europi u kojoj vlada nema potpisan kolektivni ugovor s državnim službenicama. Mora se ubrzati potpisivanje kolektivnog ugovora, jer time postajemo partneri i dobivamo pravnu zaštitu. Ovako mi ne postojimo, mi smo udruženje građana koje nitko ništa ne pita, podsjetio je.

Kazao je da traže i usvajanje proračuna.

Tražimo usvajanje proračuna. Tražimo da se osnovica i koeficijenti usklade s troškovima života. Potrošačka košarica za četveročlanu obitelj je 2.400 KM, a dvije trećine zaposlenih u državnim institucijama ne može preživjeti s ovim primanjima. Osnovna plaća radnicima je 475 KM, istakao je Karčić.

Istaknuo je da se zadnjih 13 godina nad radnicima državnih institucija provodi klasični teror.

Mi 13 godina nemamo povećanje osnovice plaće, dodao je.

Prema njegovim riječima, sindikalisti su se pismeno obraćali i veleposlanstvima stranih država, ali da nikad nitko nije odgovorio.

  Selektor Crne Gore vjeruje u pobjedu nad reprezentacijom BiH

Podsjetio je da su oni samo radnici te da nemaju status poput parlamentaraca i ministara, za koje je naveo da su plaćeni i do 9.000 KM.

Karčić je istakao da njihov status mogu promijeniti vladajuća SDA, SNSD i HDZ, prenosi Fena.

Govoreći o tome što će značiti povećanje osnovice, istakao je da će zaposleni dobiti višu osnovicu od 60 KM, ali da će ministri dobiti 500 KM više.

Post Prosvjed državnih službenika: Nad nama se provodi teror je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi