back to top

Prošlo je 30 godina od pokolja Armije BiH nad Hrvatima u Križančevom selu

Danas, 22. prosinca, navršava se 30 godina od pokolja Armije BiH nad Hrvatima u Križančevom selu nadomak Viteza. Na taj dan 1993. godine ubijena su 64 Hrvata u operaciji koju su njeni kreatori nazvali Krvavi Badnjak.

Podsjećamo, u rujnu ove godine odlukom Sudskog vijeća Suda Bosne i Hercegovine za masakr nad 64 Hrvata na Krvavi Badnjak 1993. osuđen je jedan izvršitelj, a njegovi zapovjednici i suborci oslobođeni su odgovornosti.

Zbog toga su predsjednici udruga Domovinskog rata iz ŽSB, koji su razočarani takvom odlukom, kazali da su žrtve u Križančevu selu po drugi put ubijene.

Jozo Stojak Mungos, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-HB ŽSB, kazao je kako je zločin nad žrtvama napravljen po drugi put.

“Ponovno je napravljen zločin nad žrtvama. Ponovno su ubijene od strane sudstva, a obitelji ponovno prolaze pakao jer ovo nije pravda, nego nepravda. Da se za takav mučki zločin, takva svirepa i ritualna ubojstva, adekvatnom kaznom osudi samo jedna osoba, a da se zapovjedni kadar oslobodi. Ispada da je jedna osoba odgovorna”, rekao je Stojak i dodao da se uvijek nađe neko opravdanje, nedorečene presude.

Drago Smoljo, predsjednik Zajednice udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB ŽSB, presudu je nazvao političkom.

“Normalno da su obitelji ogorčene. Kad čujete ovakvu presudu, to je zločin s istim događanjima kao i u Ahmićima, samo je razlika u brojkama. Tamo se osude hrvatski zapovjednici prema zapovjednoj odgovornosti na 100 i nešto godina, a za zločin na isti način izveden u Križančevu Selu se dobije 20 godina. To nam govori da je to politički sud kakav je bio i onaj u Haagu”, kazao je Smoljo, prenosi RTV HB.

Objava Prošlo je 30 godina od pokolja Armije BiH nad Hrvatima u Križančevom selu pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Popularno danas