More
  VijestiKulturaPromocija dokumentarnog filma 'Piralen naš svagdašnji' i razgovor u Mostaru

  Promocija dokumentarnog filma ‘Piralen naš svagdašnji’ i razgovor u Mostaru

  Dokumentarni film “Piralen naš svagdašnji” ovog petka, 23. srpnja, bit će prikazan u Mostaru u prostorijama OKC Abrašević (Alekse Šantića 25) od 19 sati.

  Nakon filma planiran je razgovor u kojem će sudjelovati – Šejla Šehabović, Marko Gačnik, Boris Filipić, Damir Arsenijević, Sanja Horić i Azra Jašarević, priopćili su organizatori.

  Film “Piralen naš svagdašnji” nastao u koprodukciji Udruženja Front slobode iz Tuzle i Udruženja Radnička solidarnost iz Banjaluke, a u sklopu platforme Zemlja–Voda–Zrak (ZVZ).

  Autorski tim filma čine tuzlanske redateljice i producentice Azra Jašarević i Sanja Horić, te banjalučki novinari Gordana Katana i Erduan Katana.

  Film “Piralen naš svagdašnji” govori o postratnoj privatizaciji u banjalučkom industrijskom kompleksu Incel, koja je dovela do nepropisnog skladištenja i zbrinjavanja toksičnog ulja piralen te zagađenja životne sredine i vode.

  U sklopu projekta nastao je i strip “Zemlja-Voda-Zrak” koji govori o nekoliko odvojenih slučajeva zagađenja okoliša u BiH. Autorski tim koji potpisuje strip su urednik i profesor Damir Arsenijević – osnivač platforme ZVZ te književnica Šejla Šehabović i ilustrator Marko Gačnik.

  Jedan od “junaka” ovog stripa je i novinar i politolog Husein Oručević iz Mostara, koji se u sklopu platforme ZVZ bavio opsežnim istraživanjem i izvještavanjem o problemu deponije Uborak u Mostaru.

  Projekt se realizira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI).

  “Zemlja-Voda-Zrak” je platforma u okviru koje se utemeljuje i razvija ekološka humanistika u Bosni i Hercegovini kroz produktivnu suradnju između aktivizma, znanosti i umjetnost.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img