Prof. Lavić u Mostaru: Bosanstvo, koncept za sve građane Bosne i Hercegovine

Mostar — “Diskurs o Bosanstvu” naslov je knjige autora prof.dr. Senadina Lavića sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koja je promovisana u petak uveče u mostarskom Centru za kulturu.

Govoreći o tome šta je to bosanstvo, prof. Lavić je u izjavi medijima istakao kako već 150 godina Bosna i Hercegovina trpi “hegemonijske koncepcije, koje dolaze izvan Bosne”.

“Takva jedna koncepcija je srpstvo, hrvatstvo, jugoslovenstvo ili neke pogrešne reminiscencije na osmanski period, austrougarska podsjećanja…”, rekao je Lavić.

On smatra da sada postoji mogućnost da se razvija vlastiti politički koncept, koji misli Bosnu kao cjelinu i odnosi se na sve njene građane.

“To je koncept koji nije etničko-religijske naravi, to je političko-građanski koncept, političko-pravni koncept, koji podrazumijeva da je građanin najveća vrijednost jednoga društva, jedne države – ne kolektiv, ne grupa, ne pleme”, rekao je Lavić, dodajući kako to podrazumijeva poštovanje elementarnih ljudskih prava, konvencija o ljudskim pravima i presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Lavić tvrdi i da do sada nije bilo mogućnosti da se izjašnjava kao slobodni građani i da u prvom planu ljudskog bića bude čovjek. On je kazao i da se Bosni 150 godina nameće koncept da ovdje živi više naroda, kao da nigdje drugo u svijetu u državama ne živi više naroda.

“Samo je u Bosni to potencirano. Potencirano je iz razloga da bi se moglo sa strane upravljati Bosnom, iz Beograda i Zagreba”, ustvrdio je Lavić.

  Bajaga i Instruktori uslijed tri koncerta u Lisinskom predstavili nova diskografska izdanja

On je kazao i da su bosanski Srbi i Hrvati većinom služili kao “topovsko meso” za velikodržavne, hegemonijske projekte Srbije i Hrvatske, te korišteni za osvajanje teritorije BiH, “koja se može koristiti kasnije za razvoj susjednih država”.

O knjizi su, pored autora, govorili i promotori Abdel Alibegović, Amer Osmić i Mustafa Mujkić.

Promocija knjige “Diskurs o Bosanstvu” održana je u organizaciji Muzeja Hercegovine Mostar.

Inače, prof. dr. Senadin Lavić rođen je 1965. godine u Konjicu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, odsjeku za filozofiju i sociologiju. Na ovom fakultetu nastavlja i poslijediplomski studij te doktorira 2003. godine, a od 1997. godine radi na sarajevskom Fakultetu političkih nauka.

“U svojoj najnovijoj knjizi Lavić uči o bosanskom znakovlju, o onome što je važno za razumijevanje bosanskog bića koje egzistira, a ne nameće niti ukida ono što već postoji. Najvažniji segment koji se u knjizi ističe odnosi se na pojam političkog bosanstva, te važnosti ispravne upotrebe pojma bosanstvo, koji bi trebao biti iznad svih, a tiče se države, što je karakteristično i što je spona za sve one koji žive u Bosni i Hercegovini”, saopšteno je ranije iz Centra za kulturu Mostar.

(StarMo)

starmo.ba

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi