PRIOPĆENJE iz Udruge branitelja Domovinskog rata HVO

Udruga branitelja Domovinskog rata HVO Gradska organizacija Livno (u daljnjem tekstu: Udruga) sudjelovala je na u projektu jačanja branitelja i profesionalaca iz devet gradova i općina u Bosni i Hercegovini „Veteranski dijalozi“, u organizaciji Udruge za potporu braniteljima, obiteljima i žrtvama rata u BiH „Pravi požar“ iz Dervente, uz potporu međunarodnih organizacija IOM i USAID s ciljem stjecanja informacija i vještina za budući aktivistički rad u lokalnim zajednicama.

Uz ratne veterane Vojske Republike Srpske, Armije BiH i HVO-a, sudjelovali su psiholozi i socijalni radnici iz Bosne i Hercegovine. Iako ove teme nisu nimalo lake i jednostavne, pogotovo kada je riječ o osobnim traumama, imajući u vidu, da sudionici seminara dolaze iz tri zaraćene strane, Udruga posebno ističe, nevjerojatnu potrebu sudionika za razgovor o ovim teškim temama, što itekako doprinosi izgradnji mira i suživota u BiH.

Kada je riječ o braniteljskoj populaciji, to je najranjivija skupina ljudi, koja je iz rata izašla traumatizirana, a kako vrijeme prolazi, njihovi problemi su sve veći. Kao udruga, ali i društvo općenito, moramo učiniti puno više jer smo dosad svi zakazali kad je riječ o pomoći tim ljudima, koji se susreću s velikim problemima, prije svega, jer nisu zasnovali obitelj, odaju se alkoholu i drogama, izgledaju izgubljeno, a takvima je potrebna naša pomoć jer su prošli ratne traume.

Seminari, kao svjetlo u tami ratne traume u BiH, održani su u Ključu, na Vlašiću, Tesliću i Petrovu kod Gračanice na temu pružanja podrške osobama s PTSP-om, ratnom traumom, sindromom izgaranja i izazovima formiranja skupina za daljnju potporu braniteljima, vodile su psihologinje Branislava Stević i Milica Jakšić Kollars, s kolegama Draganom Žuljević, Tamarom Boškić Beara i Vladanom Bearom iz Centra za ratnu traumu iz Novog Sada.

Livno, 11. prosinca 2023.                                                                                          PREDSJEDNIK

Jakov Perković

www.tomislavnews.com

Popularno danas