Prikazan dokumentarni film o stradanju obitelji Ševo

Dokumentarni film o stradanju Stjepana Ševe i njegove obitelji prikazan je sinoć u dvorani Doma mjesne zajednice u Donjim Hamzićima. Promociju filma organizirali su Općina Čitluk, mjesna zajednica Donji Hamzići i Osječka televizija, u čijoj produkciji je film snimljen.

Na prvom prikazivanju filma okupili su se brojni članovi obitelji Ševo, mještani Stjepanovog rodnog mjesta i cijele župe, kao i ostali gosti, a dobrodošlicu nazočnima poželio je Marin Radišić, načelnik Općine Čitluk.

Prošle godine navršilo se 50 godina od ubojstva Stjepana, Tatjane i Rosemarie i tada smo u ovome mjestu napravili spomen obilježje obitelji Ševo da svi oni koji prolaze kroz naše mjesto zastanu i vide odakle je ponikao Stjepan Ševo. Osječka televizija je od samoga početka pratila naš projekt i bila je nazočna na otvaranju spomenika te ćemo večeras ovdje vidjeti film u produkciji Osječke televizije, na čemu im se iskreno zahvaljujem. Hvala im na svemu što su uradili jer ovakav trag će ostati zabilježen kroz povijest i mnogi koji nisu znali tko je Stjepan Ševo i njegova obitelj sada će i kroz film, ali zahvaljujući i našem spomen obilježju, znati tko je bio Stjepan Ševo – poručio je Marin Radišić, načelnik Općine Čitluk, i napomenuo kako će film u ponedjeljak, 3. travnja biti prikazan u programu Osječke televizije, dok će u četvrtak, 6. travnja u 20 sati film biti prikazan u programu Radiotelevizije Herceg – Bosne.

Dokumentarni film bio je jako dojmljiv i izazvao je jake emocije kod svih nazočnih koji su mogli vidjeti svjedočenja članova obitelji i prijatelja pokojnog Stjepana Ševo, kao i kadrove sa prošlogodišnjeg otvaranja spomenika. Spomen obilježje podignuto je u spomen na obitelj Ševo, ali i sve ostale mučki ubijene hrvatske emigrante, čega se prisjetio i Zvonimir Barišić, inicijator izgradnje spomen obilježja.

Obitelj Ševo ubijena je u Italiji. Nakon ubojstva nije bilo mogućnosti da se pokojni pokopaju na području bivše Jugoslavije pa su isprva pokopani u Njemačkoj, a kasnije su posmrtni ostaci preneseni na zagrebački Mirogoj. Pokojni Stjepan rodom je iz župe Čerin i postavljalo se pitanje zašto nema ovdje barem spomenik. Njegovo pokojni otac imao je veliku želju da se ovdje izgradi spomenik i za tu nakanu je kupio i zemlju. U dogovoru s članovima Stjepanove obitelji krenuli smo u realizaciju projekt izgradnje spomenika te smo, gdje god smo došli s idejom, naišli na otvorena vrata od načelnika Marina Radišića do svih ostalih koji su čuli za našu ideju. Od sedamdeset migranata koji su ubijeni od 1945. do 1990. godine malo tko da ima bilo kakav spomenik na ovom našem području. Nikola Milićević Beban, kome je izgrađen spomenik u Vionici, je možda prvi, a dvije godine nakon njega smo mi Stjepanu i njegovoj obitelji podigli spomenik, dok bi se uskoro slično moglo dogoditi u Blatnici za pokojnog Vučića. Mislim da ti ljudi to zaslužuju jer je to bio rat prije rata te svi nastradali u političkim ubojstvima zaslužuju dostojno spomen obilježje u svom kraju – kazao je Zvonimir Barišić, inicijator izgradnje spomenika obitelji Šavo.

 

The post Prikazan dokumentarni film o stradanju obitelji Ševo appeared first on Općina Čitluk.

citluk.ba

Popularno danas