Prije 31 godinu više od dva milijuna stanovnika BiH je glasovalo za neovisnost

Na današnji dan prije 31 godinu građani Bosne i Hercegovine glasalo su za neovisnost i slobodu. Dan neovisnosti državni je blagdan koji se obilježava 1. ožujka svake godine, a kojim se proslavlja neovisnost Bosne i Hercegovine od Socijalističke federativne republike Jugoslavije.

Referendum za neovisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Održan je 29. veljače i 1. ožujka, označavao je odlučivanje građana o budućnosti zemlje, a ujedno je bio i uvod u rat.

Punoljetni građani Socijalističke republike Bosne i Hercegovine glasali su o neovisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu na kojem je jedino pitanje bilo:

“Jeste li za suverenu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Neovisnost su snažno podržali Bošnjaci i Hrvati, dok je veći broj Srba bojkotirao referendum, usljed SDS-ovog poziva da Srbi ne glasaju na referendumu. Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača, što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto.

Od ukupno izašlih na glasanje, njih 99,7 glasalo je za neovisnost, a 0,3 posto protiv te odluke. Rezultati referenduma prihvaćeni su 6. ožujka iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine, čime je BiH postala neovisna država. Nažalost, neovisnost će značiti i početak agresije i krvavog rata.

Ipak, 1. ožujak se i ove godine obilježava samo u jednom dijelu BiH – Federaciji, dok iz Republike Srpske poručuju kako to nije državni blagdan jer predstavnici RS nikada nisu pristali na njega.

Zemlje članice Europske zajednice 6. travnja 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale su Bosnu i Hercegovinu kao neovisnu i suverenu državu.

Bosna i Hercegovina 22. svibnja 1992. godine postala je članicom Ujedinjenih naroda, a ispred sjedišta u New Yorku postavljena je njena državna zastava. Ubrzo nakon proglašenja neovisnosti počela je četverogodišnja agresija na BiH.

Objava Prije 31 godinu više od dva milijuna stanovnika BiH je glasovalo za neovisnost pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Popularno danas