Prihodi od trošarina na domaći duhan u BiH smanjeni 100 puta

Prihod od trošarina na domaći duhan i duhanske prerađevine u BiH je za šest godina smanjen 100 puta, pokazuju podaci Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH).

Kako se navodi u podacima, tijekom prošle godine je od trošarina na duhan i duhanske prerađevine BiH prihodovala svega oko dva milijuna KM, pišu Nezavisne novine.

Na primjer, 2016. godine je prihod od trošarina na domaći duhan i duhanske prerađevine iznosio 207 milijuna KM.

Tako je 2009. godine na osnovu ovih trošarina prihodovan 171 milijun KM, 2010. godine 216 milijuna, 2011. godine 240, 2012. 231 milijun KM, 2013. godine 207, 2014. godine 203, 2015. 233 milijuna KM, 2016. godine 207 milijuna KM, 2017. 190 milijuna KM, navodi se u podacima UNO BiH.

Dalje piše da je 2018. godine prihod od trošarina na domaći duhan i duhanske prerađevine iznosio 119 milijuna KM, 2019. godine 93 milijuna KM, 2020. godine 53, a 2021. godine 54 milijuna KM.

Ovome je najviše doprinijelo gašenje tvornica duhana u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru.

Naime, prva od njih je ugašena tvornica duhana u Mostaru, i to 2007. godine, a tada je bez posla ostalo oko 100 radnika. Nekoliko puta je pokušavano da se ovo poduzeće privatizira, ali bezuspješno.

Nakon 130 godina postojanja, tvornica duhana u Banjaluci je 2018. godine ugašena, a dvije privatizacije su prošle bezuspješno. Ova ugašena tvornica duhana je od 2013. godine bila u vlasništvu bugarske kompanije “Bulgartabac”.

Krah industrije duhana u BiH zapečaćen je kada se nakon više od 140 godina tradicije u ožujku prošle godine ugasila i tvornica duhana u Sarajevu.

Ovaj nekadašnji gigant je devedesetih zapošljavao oko 3.000 radnika, a kada je najavljena likvidacija prošle godine otpušteno je 150 radnika.

Također, i uzgoj duhana polako nestaje u BiH, a jedna od rijetkih kompanija koja je opstala u ovom poslu i otkupljuje ovu poljoprivrednu kulturu od proizvođača je poduzeće “Duvan” iz Bijeljine.

Moja želja je da proizvodnju duhana održimo, da postepeno u dogovoru sa resornim ministarstvom i lokalnom samoupravom tu proizvodnju pokušamo ponovno vratiti na neke vrijednosti koje su bile u prethodnim godinama, rekao je Svetozar Mihajlović, novi vlasnik ove kompanije.

Ekonomist Slaviša Raković je istaknuo da je ovaj podatak za njega iznenađujući, iako mu je poznato da je došlo do značajnog pada prihoda po osnovu duhana i duhanskih prerađevina.

Dakle, vidimo da je domaća industrija praktično ugašena i to je najbolje objašnjenje ovakvog pokazatelja. Da je domaća industrija održana, ne samo da bismo imali prihode od trošarina na mnogo višem nivou, nego bi nivo dodatne vrijednosti kroz preradu bio mnogo viši, a i porezi i doprinosi iz plata zaposlenih bi bili značajni. No što je – tu je. Može se očekivati da s ovakvim politikama dočekamo dan da se ovdje ne isplati ništa raditi, nego se baviti politikom i politikantstvom, zaključio je Raković.

Post Prihodi od trošarina na domaći duhan u BiH smanjeni 100 puta je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas