back to top

Priča stara desetljeće: Čeka se kredit za sanaciju Ere

Zgrada nekadašnjeg hotela Ero i smještaj institucija Županije u nju – priča je stara skoro desetljeće. I karakteristično “mostarski” – dosad nije realizirana.

Hotel je već nekoliko godina povijest, u Eri su danas neke federalne institucije, zgrada vremenom gubi na kvaliteti i pitanje je kada i što županijska vlast namjerava uraditi.

Vlada je prije šest godina kupila zgradu s ciljem rekonstrukcije i potom preseljenja svojih institucija iz iznajmljenih prostorija u zgradi nekadašnjeg Đačkog doma.

Šest godina kasnije čeka se na realizaciju kredita kojim bi vlast zadužila građane za novih 15 milijuna maraka. Iz Ureda premijerke Marije Buhač poručeno je kako je u ovome trenutku u tijeku realizacija kredita, a po okončanju i usvajanju proračuna, otpočet će predradnje. Želi se pojednostaviti put do realizacije poduhvata.

Prilagodba objekta

Zakonski nije potrebno provoditi postupak javne nabave ukoliko se kreditno zaduženje realizira kod Razvojne banke Federacije BiH. Tako će prva adresa s kojom će vlast po ovomu pitanju komunicirati biti upravo ova banka. Prvi preduvjet je usvajanje Proračuna HNŽ-a za 2024. u kojemu moraju biti planirana sredstva za ovu namjenu.

Prethodna vlast je u javnost izašla s informacijama kako su završeni potrebni elaborati, ishodovane dozvole, urađen projekt, te da je sve spremno za rekonstrukciju i prilagodnu, ali i da je potrebno osigurati financijska sredstva.

– U proračunu za 2023. planirano je 15 milijuna KM kreditnih sredstava i sad se čeka da Vlada pokrene proceduru odobravanja zaduženja kako bi se osigurala sredstva i raspisao javni poziv za izvođača radova, naveli su tada iz Vlade.

Prema glavnom projektu previđeno je da u nekadašnji hotel Ero presele upravna tijela Vlade, a osim uredskih prostorija u zgradi će se nalaziti i sale za sastanke.

Rekonstrukcija na površini od 9.565 četvornih metara, kako je istaknuto u više navrata, podrazumijeva radove na interijeru i eksterijeru, kao i na parteru, a nakon čega bi građevina u novom ruhu uvelike doprinijela ljepšoj urbanističkoj slici grada.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije zgradu Ere kupila je za 11 milijuna maraka od Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, a službeni potpisi o kupovini razmijenjeni su u listopadu 2018, otkad se planira rekonstrukcija.

Skupa najamnina

Glavni razlog ove investicije leži u činjenici da je Vlada godinama podstanar u prostorijama Đačkog doma koji je u vlasništvu Grada Mostara, kojemu je 2021. po sudskim presudama za najam bila dužna preko sedam milijuna maraka.

Preseljenjem u Eru županijskih institucija nastojat će se ubrzati administrativne procese, unaprijediti i osuvremeniti rad Vlade, stvoriti uštede poglavito jer se više neće plaćati mjesečne najamnine, a i estetski će se značajno podići slika ovoga dijela grada. Vlada će nakon više desetaka milijuna maraka, svojom novom zgradom udariti pečat na projekte.

Priča stara desetljeće: Čeka se kredit za sanaciju Ere

Zanimljivo je i kako je Grad Mostar krajem prošle godine raspisao javnu nabavku za rekonstrukciju raskrsnice kod bivšeg hotela, za šta je predviđen iznos od milijun maraka bez PDV-a, odnosno 1,17 milijuna s uračunatim PDV-om. S izabranim izvođačem bit će zaključen okvirni sporazum na period od jedne godine.

– Predmet postupka javne nabavke je nabavka radova na rekonstrukciji raskrsnica što uključuje građevinske radove na prometnicama, radove na javnoj rasvjeti, te radove na svjetlosnoj signalizaciji i ostaloj prometnoj signalizaciji, navodi se u dokumentaciji.

Za naručitelja i investitora Ceste FBiH poduzeće Integra je izradio tehnički izvještaj rekonstrukcije.

– Investitor je odlučio rekonstruirati ovo raskrižje u trajno rješenje. Sukladno projektnom zadatku projektant je trebao uraditi više varijanti rješenja predmetnog raskrižja. Nakon prezentacije idejnih rješenja predstavnicima investitora i Grada usvojeno je da se kao najbolje rješenje za glavni projekt razradi varijanta sa semaforima, navedeno je u tehničkom izvješću.

N. K.dnevni.ba

Popularno danas