back to top

Presuda Vrhovnog suda FBiH: 3 godine zatvora zbog zlouporabe položaja u ŽZH

Presudom Vrhovnog suda FBiH br: 08 0 K 002771 22 Kž 2 od 05.07.2023. godine preinačena je nepravomoćna presuda Županijskog suda u Širokom Brijegu broj 08 0 K 002771 21 K 2 od 05.07.2022. godine u odluci o kazni, te je optuženi Blago Senjak u odnosu na raniju kaznu zatvora u trajanju od 4 godine, pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 3 godine za kazneno djelo Zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 358. stav 3. u vezi sa stavom 1. ranije važećeg Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Tužiteljstva ZHŽ.

Optužnicom Županijskog tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu sada osuđeni Blago Senjak se teretio da je kao predsjednik Upravnog odbora Agencije za privatizaciju u ŽZH i odgovorna osoba, bez podnošenja pismenog zahtjeva i prethodne suglasnosti Upravnog odbora Agencije 2003.godine, izdao Odluku kojom je A.M. dao suglasnost za upisivanje založnog prava i raspolaganja nekretninama poduzeća Ukraskamen d.d. Posušje, a sve radi dobivanja financijskog leasing u iznosu od 318.805,00Eura, a koje nekretnine poduzeća Ukraskamen su kasnije u ovršnom postupku zbog neispunjenja obveza iz ugovora o leasingu prodane za iznos od 100 KM zbog čega je počinio kazneno djelo Zloupotreba položaja ili ovlasti. radi čega je u sada pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 3 godine.

Napominjemo da je presudom Vrhovnog suda FBiH od 05.07.2023. godine, po žalbi u odnosu na drugooptuženog Zlatana Tomasa i trećeoptuženog Gorana Baraća, ukinuta ranija presuda Županijskog suda u Širokom Brijegu kojom su isti bili oglašeni krivim i to Zlatan Tomas za kazneno djelo Prijevara u gospodarskom poslovanju iz članka 251 stavak 3 u vezi sa stavkom 1 KZ FBiH te mu je bila izrečena kazna zatvora u trajanju od 1 godine uz oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 914.117,70 KM u korist proračuna Županije Zapadnohercegovačke, a trećeoptuženi Goran Barać za kaznena djela pomaganje drugom u počinjenju kaznenog djela Prijevara u gospodarskom poslovanju iz članka 251 stavak 3 u vezi sa stavkom 1 KZ FBiH, a sve u vezi sa člankom 33 KZ FBiH, te mu je ranijom presudom bila izrečena kazna zatvora u trajanju od 5 godina uz oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 1.987.741,73 KM u korist proračuna Županije Zapadnohercegovačke.

Obzirom da je osuđujuća prvostupanjska presuda Županijskog suda u Širokom Brijegu, u odnosu na optužene Zlatana Tomasa i Gorana Baraća, jednom već bila ukinuta od strane Vrhovnog suda u Sarajevu, određeno je ponovno održavanje glavne rasprave pred Vrhovnim sudom FBiH u Sarajevu.

Post Presuda Vrhovnog suda FBiH: 3 godine zatvora zbog zlouporabe položaja u ŽZH je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas