Pregovarački tim Vlade HNK razmatra novi kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanjskog kantona Marija Buhač najavila je kako će pregovarački tim kantonalne vlade danas razmatrati prijedlog novog kolektivnog ugovora za radnike u zdravstvu te da bi se taj dokument već sutra mogao naći na sjednici Vlade HNK-a.

Oko 4.000 radnika u zdravstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona početkom ovoga mjeseca stupilo je u generalni štrajk. Njihov osnovni zahtjev je povećanje plaća od 30 posto kroz sljedeće dvije godine.

Buhač je podsjetila kako je prošle sedmice, odmah nakon što je imenovana nova Vlada HNK-a, održan sastanak s predstavnicima sindikata nakon čega je od zdravstvenih ustanova zatražena informacija koliko je potrebno sredstava za povećanje plaća.

– Protekle dane potrošili smo u prikupljanju podataka od zdravstvenih ustanova i jučer smo konačno dobili podatak o potrebnim financijskim sredstvima. Ranije smo imenovali novi pregovarački tim Vlade HNK-a i danas ćemo održati prvi sastanak pregovaračkog tima i na temelju dobivenih podataka i prijedloga kolektivnog ugovora donijeti konačan stav – kazala je Buhač.

Po njezinim riječima, ako pregovarački tim danas usuglasi tekst novog kolektivnog ugovora, on bi se već sutra mogao naći na sjednici Vlade HNK-a.

– Naravno, novi kolektivni ugovor treba potvrditi i skupština sindikata – dodala je predsjednica Vlade HNK-a.

federalna.ba/Fena

Popularno danas