Predstavljen projekt ‘Najljepša sela BiH’

Projekt “Najljepša sela Bosne i Hercegovine” predstavljen je u utorak u Mostaru kako bi se šira javnost i predstavnici bh. općina i gradova informirali o pravilima i načinu prijave.

Svi gradovi i općine na području naše zemlje mogu kandidirati svoja ruralna područja za projekt “Najljepša sela Bosne i Hercegovine”. Riječ je o konceptu osmišljenom 1981. godine, a iza ideje stoji francusko udruženje “Les Plus Beaux villages de France” (LPBV). Njime se nastoje popularizirati ruralna naselja kroz očuvanje njihovog nasljeđa i promoviranje ekonomskog potencijala, a u međuvremenu su slične projekte pokrenule i druge države, poput Italije, Švicarske i Libanona.

Glavni ciljevi projekta u BiH su razvoj bosanskohercegovačkih sela prepoznavanjem njihovog kulturnog i prirodnog naslijeđa, te promoviranje bh. sela u cilju jačanja svijesti o važnosti prirodnog naslijeđa i jedinstvenog kulturne i materijalne baštine.

“Neke od glavnih karakteristika je da sela imaju bogato naslijeđe, da imaju određene spomenike te da su o okolini prirodni rezervati ili vodopadi. Uglavnom, da je to jedna estetski homogena cjelina koja ima slične građevine u svim predjelima da nema nekih građevina koje odudaraju”, istaknula je Sanja Imanić iz Udruženja za razvoj ruralnog turizma Alterural, koje zajedno s USAID-om provodi ovaj projekt.

Prema riječima šefice Službe za gospodarstvo Grada Mostara Ivane Marić, s područja ovog grada bit će kandidirano jedno ili više mjesta. Navela je kako je u posljednjoj desetljeću osjetna ekspanzija razvoja ruralnog turizma, a konstantan je i rast broja obiteljskih poljoprivrednih gazdinstava koja se direktno vežu za turizam.

  Sindikat HP Mostar održao jednosatni štrajk upozorenja

“Turisti su prepoznali našu domaću hranu, prirodno okruženje i bogatstvo, a prije svega toplo gostoprimstvo što je omogućilo da držimo visoke pozicije u smislu ruralnog razvoja i ponude iz tog segmenta. Mi smo već nominirali Blagaj na natječaj Svjetske turističke organizacije za najljepše selo svijeta”, kazala je Marić.

Ovakvi projekti trebaju doprinijeti razvoju sela, promociji i ostanku mlađih ljudi u ruralnim područjima, smatra potpredsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić. Ocijenio je kako će ovakve i slične aktivnosti staviti bh. destinacije na svjetske turističke mape.

“Mi smo u tu svrhu radili projekte zajedno s Ministarstvom okoliša i turizma. Po prvi put smo na neki način predstavili BiH na svjetskim mapama, a to je najveći svjetski provider Tripadvisor gdje smo u dvije kampanje napravili 23 izabrane destinacije širom FBiH i predstavili smo ih na toj platformi”, podsjetio je Šantić.

Prema njegovim riječima, rezultati su jako dobri, a tome u prilog idu statistički pokazatelji prema kojima je za 88 posto povećan broj turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Objava Predstavljen projekt ‘Najljepša sela BiH’ pojavila se prvi puta na Grad Mostar.

www.mostar.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Šta vidjeti u Mostaru