Poziv za sudjelovanje u informativnoj radionici posvećenoj energetskoj učinkovitosti

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na informativnu radionicu posvećenu energetskoj učinkovitosti u stambenom sektoru, koja će se održati 8.12.2023. u 12:00, u dvorani hotela Brotnjo, u suradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini u okviru projekta “Dekarbonizacija stambenog sektora” (Residential) koji financira Švedska.

Naša općina se ubraja među 36 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koje su potpisale Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju, kao i usvojile Akcijske planove održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP). Ovaj strateški dokument postavlja temelje za mjere koje je potrebno poduzeti kako bismo ublažili i prilagodili se klimatskim promjenama, s ciljem smanjenja emisija stakleničkih plinova za 40% do 2030. godine.

Jedna od utvrđenih mjera je smanjenje potrošnje energije, upotrebom obnovljivih izvora i/ili energetskom učinkovitošću. S obzirom na to da je stambeni sektor jedan od najvećih potrošača energije, projekt Residential će do kraja ove godine izraditi detaljne studije energetske učinkovitosti i financijske mehanizme za svih 36 SECAP općina/gradova, koje će pružiti uvid u stanje stambenog sektora i identifikaciju potencijalnih poboljšanja u ovim lokalnim jedinicama.

Na informativnoj radionici biti će predstavljeni rezultati studija zajedno s financijskim mehanizmima razvijenim za našu općinu unutar ovog projekta. Cilj je stvoriti povoljne okvire za investicije u energetsku učinkovitost stambenih objekata. Također će se istaknuti brojne prednosti energetske učinkovitosti, kako za domaćinstva, tako i za zajednicu u cjelini, uključujući očuvanje okoliša, poboljšanje zdravlja, smanjenje potrošnje energije, ostvarivanje ušteda i otvaranje zelenih radnih mjesta.

Pozivamo sve građane/ke, kao i druge zainteresirane, uključujući predstavnike zajednica etažnih vlasnika i pružatelje usluga, da iskoriste ovu priliku i svojim prisustvom doprinesu oblikovanju budućih aktivnosti i prioriteta za izgradnju održivijeg stambenog sektora.

Predavanje će voditi predstavnici UNDP sa konzultantima koji rade na projektu dekarbonizacije stambenog sektora.

Za više informacija o projektu, molimo posjetite: https://bit.ly/3R2FYpB 

The post Poziv za sudjelovanje u informativnoj radionici posvećenoj energetskoj učinkovitosti appeared first on Općina Čitluk.

citluk.ba

Popularno danas