Požar na Kamešnici! Bez pomoći iz zraka gasitelji zbog nepristupačnog terena ne mogu se izboriti s vatrenom stihijom

Na području Livna aktivan je veliki šumski požar na planini Kamešnici. Vatrena stihija nošena vjetrom kreće se prema granici s Republikom Hrvatskom.

Požarište je aktivirano 18. srpnja na migrantskoj ruti, prema Kurtagića docu, držano je pod kontrolom do subote ujutro. Kako četiri dana nije bilo ni plamićka, djelatnicima Šumarije rečeno je da mogu kućama, a samo dva sata iza toga buknuo je plamen, govori nam upravitelj Šumarije Livno Ivica Marijan kao i to da se vatra prenijela podzemnim korijenskim sustavom i aktivirala stotinjak metara od branjenog područja. U Šumariji procjenjuju da je opožareno 4-5 hektara šume i niskog raslinja, a dodatan problem gasiteljima pričinjava to što se radi o izrazito strmom i nepristupačnom terenu.

„Uspon je velik, nekih 70%. Ljudi brentače nose po 3 km gore na sebi, nose budake, krampove, probaju opkopati onaj dio koji nije blizu vatre gdje se može blizu doći. Nazvao me je i gradonačelnik g. Čondrić, razgovarali smo i rekao mi je da je uputio zahtjev Oružanim snagama. Također mi je kazao da će uputiti u proceduru i zahtjev hrvatskoj strani ako se uspije nabaviti kanader. Pomagali su nam vatrogasci iz DVD-a Lištani, tako da na požarištu imamo oko 40 ljudi,“ govori nam Marijan kao i to da se tijekom noći vatrena fronta proširila i produbila.

U nastojanju da se što više približimo požarištu i sami smo na temperaturi od 36 stupnjeva propješačili kilometre teško prohodnog puta, borili se s insektima, osobito osama. Na punktu na kojemu su gasitelji vodom punili brentače, rekoše nam da su jednog djelatnika hitno prebacili u bolnicu nakon uboda ose pod bradu, te da mu se stanje popravilo nakon ukazane pomoći. Premda su u optjecaju bile informacije kako se vatrena stihija širi i spušta prema selima Ćosanlije, Čuklić i Tribić, na licu mjesta smo se uvjerili da to nije tako, te da vatra ide u suprotnom pravcu. Za sada, rekli bismo, jer ako vjetar promijeni smjer, moglo bi se i to dogoditi. U subotu oko 20 sati kanader koji je gasio Čvrsnicu nadletio je požarište na Kamešnici kako bi utvrdio ima li opasnosti po naselja s obje strane Dinare.

  VIDEO/FRA JOSIP VLAŠIĆ kapelan Kapelanije sv. Ilije Proroka u Masnoj Luci na Blidinju: Hvala vama koji molite i tako bdijete nad svima koji se bore s vatrom!

Požar najvjerojatnije uzrokovali migranti Premda nadležni iz Šumarije i MUP-a K10 nisu mogli sa sigurnošću reći što je uzrokovalo požar, tragovi na terenu, točnije mjesto s kojeg se vatra počela širiti, govore da bi to mogla biti skupina migranata koja je pokušavala ilegalno prijeći u RH. Naime, uz improvizirano ognjište pronađene su konzerve i jedna dječja kolica.

Večernji.ba/TC

Objava Požar na Kamešnici! Bez pomoći iz zraka gasitelji zbog nepristupačnog terena ne mogu se izboriti s vatrenom stihijom pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Šta vidjeti u Mostaru