Potpisani ugovori o realizaciji mikrobiznisa i društveno-korisnih projekata

U Mostaru su u ponedjeljak potpisani ugovori o realizaciji mikrobiznisa i društveno-korisnih projekata mladih koje podržavaju Fondacija Mozaik i Grad Mostar putem Omladinske banke Mostar.

Po riječima člana Omladinske banke Mostar Haruna Kurtovića, ugovori su potpisani s jedanaest korisnika, i to osam s društveno korisnim projektima i tri mikrobiznisa, čija je vrijednost pojedinačno do 2.000 maraka.

Za projekte ne mogu aplicirati pravne osobe, nego isključivo neformalne grupe od 3 do 7 članova, do 30 godina starosti sa željom da urade društveno-koristan projekt u svojoj lokalnoj zajednici, kao što je uređenje parka, pružanje raznih usluga i sl., kazao je. 

Dario Tomić (30) iz Mostara, koji je aplicirao za projekt mikrobiznisa, se nada da će njegov projekt zaživiti i da će mu biti dostatna sredstva.

Kako je pojasnio, riječ  je o projektu održavanja groblja i grobnih mjesta, a namijenjen je prvenstveno onima koji žive van svog rodnog mjesta i ne mogu obići svoje najmilije.

Omer Avdić iz Mostara, korisnik društveno korisnog projekta pod nazivom “Festival kulture mladih” kaže kako njegov projekt podrazumjeva organiziranje koncerata, izložbi i predstava u lokalnoj zajednici.  

Aplicirat se moglo putem javnog poziva koji je raspisala Omladinska banka Mostar na osnovu Memoranduma o suradnji koji je potpisan u svibnju. Nakon toga formiran je Odbor banke kojeg čini 10 aktivnih mladih ljudi koji su prošli proces apliciranja, intervjuiranja i selekcije od strane Fondacije Mozaik.

Uloga Odbora Omladinske banke Mostar bila je promocija Javnog poziva, a potom mentoriranje projekata, odnosno pružanje pomoći projektnim timovima i mikropoduzetnicima kako bi svoje aplikacije uskladili s pravilima i kriterijima.

Poslije toga, svi projekti i mikrobiznisi išli su na kampanju glasanja, na način da je svaki pojedinac/registrirani član na platformi lonac.pro mogao glasati za određeni projekat ili mikrobiznis, tako da je podržano ukupno osam projekata s najviše osvojenih glasova i tri mikrobiznisa.

Tijekom realizacije proces praćenja implementacije je izražen, projektne grupe nemaju direktan doticaj s novcem, već se uplate vrše preko Fondacije Mozaik, prema jasno utvrđenim kriterijima, a kada su u pitanju mikrobiznisi – potpisnici ugovora obvezuju se da će minimalno pola godine imati prijavljenog radnika i uplaćivati sve doprinose, pojasnili su iz Omladinske banke Mostar.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.

Popularno danas