More
  VijestiPotpisani ugovori o realizaciji mikrobiznisa i društveno-korisnih projekata

  Potpisani ugovori o realizaciji mikrobiznisa i društveno-korisnih projekata

  U Mostaru su u ponedjeljak potpisani ugovori o realizaciji mikrobiznisa i društveno-korisnih projekata mladih koje podržavaju Fondacija Mozaik i Grad Mostar putem Omladinske banke Mostar.

  Po riječima člana Omladinske banke Mostar Haruna Kurtovića, ugovori su potpisani s jedanaest korisnika, i to osam s društveno korisnim projektima i tri mikrobiznisa, čija je vrijednost pojedinačno do 2.000 maraka.

  Za projekte ne mogu aplicirati pravne osobe, nego isključivo neformalne grupe od 3 do 7 članova, do 30 godina starosti sa željom da urade društveno-koristan projekt u svojoj lokalnoj zajednici, kao što je uređenje parka, pružanje raznih usluga i sl., kazao je. 

  Dario Tomić (30) iz Mostara, koji je aplicirao za projekt mikrobiznisa, se nada da će njegov projekt zaživiti i da će mu biti dostatna sredstva.

  Kako je pojasnio, riječ  je o projektu održavanja groblja i grobnih mjesta, a namijenjen je prvenstveno onima koji žive van svog rodnog mjesta i ne mogu obići svoje najmilije.

  Omer Avdić iz Mostara, korisnik društveno korisnog projekta pod nazivom “Festival kulture mladih” kaže kako njegov projekt podrazumjeva organiziranje koncerata, izložbi i predstava u lokalnoj zajednici.  

  Aplicirat se moglo putem javnog poziva koji je raspisala Omladinska banka Mostar na osnovu Memoranduma o suradnji koji je potpisan u svibnju. Nakon toga formiran je Odbor banke kojeg čini 10 aktivnih mladih ljudi koji su prošli proces apliciranja, intervjuiranja i selekcije od strane Fondacije Mozaik.

  Uloga Odbora Omladinske banke Mostar bila je promocija Javnog poziva, a potom mentoriranje projekata, odnosno pružanje pomoći projektnim timovima i mikropoduzetnicima kako bi svoje aplikacije uskladili s pravilima i kriterijima.

  Poslije toga, svi projekti i mikrobiznisi išli su na kampanju glasanja, na način da je svaki pojedinac/registrirani član na platformi lonac.pro mogao glasati za određeni projekat ili mikrobiznis, tako da je podržano ukupno osam projekata s najviše osvojenih glasova i tri mikrobiznisa.

  Tijekom realizacije proces praćenja implementacije je izražen, projektne grupe nemaju direktan doticaj s novcem, već se uplate vrše preko Fondacije Mozaik, prema jasno utvrđenim kriterijima, a kada su u pitanju mikrobiznisi – potpisnici ugovora obvezuju se da će minimalno pola godine imati prijavljenog radnika i uplaćivati sve doprinose, pojasnili su iz Omladinske banke Mostar.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img