More
  VijestiPotpisan Kolektivni ugovor za djelatnost osnovnog obrazovanja u HNŽ-u (VIDEO)

  Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost osnovnog obrazovanja u HNŽ-u (VIDEO)

  Predstavnici sindikata osnovnog obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) potpisali su u ponedjeljak Kolektivni ugovor sa županijskim premijerom Nevenkom Hercegom i ministrom prosvjete, znanosti, kulture i sporta Rašidom Hadžovićem.

  Kolektivni ugovor podrazumijeva izjednačavanje koeficijenta uposlenih u osnovnom obrazovanju s visokom stručnom spremom s koeficijentom uposlenih u srednjem obrazovanju za što će Vlada HNŽ-a u proračunu morati osigurati dodatnih 2,5 milijuna konvertibilnih maraka.

  – Nakon dugih pregovora, od veljače, uspješno smo završili Kolektivni ugovor sa sindikatima osnovnog obrazovanja. Čast i zadovoljstvo mi je da smo mi kao ministarstvo zajedno s Vladom, uz podršku predsjednika Vlade Nevenka Hercega i ministra financija Adnana Faladžića, uspješno priveli pregovore kraju na način da smo promijenili i izjednačili koeficijente za visoku stručnu spremu s koeficijentima kolega iz srednjih škola – kazao je ministar Hadžović.

  Po njegovim riječima, to znači da će zaposleni s visokom stručnom spremom u osnovnim školama imati istu plaću kao i zaposleni s visokom stručnom spreme u srednjim školama.

  – Na taj način smo popravili jedu vrstu male diskriminacije – poručio je Hadžović.

  Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg kazao je kako pregovori sa sindikatima osnovnog obrazovanja nisu bili klasični socijalni pregovori već, kako je rekao, korektan i prijateljski dijalog vlasti i socijalnog partnera.

  – Malo dulje se razgovaralo i čekalo na ovaj kolektivni ugovor zbog specifičnih i opravdanih zahtjeva sindikata za izjednačavanjem koeficijenata u osnovnom i srednjem obrazovanju glede iste razine stručne spreme još od 2009. godine kada je Vlada donijela odluku o koeficijentima – kazao je Herceg.

  Dodao je kako je sretan što će se poboljšati životni standard većine prosvjetnih djelatnika u osnovnom obrazovanju.

  Herceg je najavio da će se početkom iduće godine raspisati natječaj za 220 djelatnika u osnovnim i srednjim školama. Riječ je o djelatnicima koji već pet do deset godina rade na ugovore o radu.

  – U mandatu ove vlade više od 500 djelatnika u osnovnim i srednjim školama bit će primljeno na neodređeno vrijeme – istaknuo je Herceg.

  Iz Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš i Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Edin Sarajlić kazali su kako je ovo veliki dan za sindikaliste.

  – Ima li za božićne blagdane i Novu godinu boljeg poklona uposlenima u osnovnom obrazovanju od ovoga poklona koji smo dogovorili? – kazao je Lauš.

  Pojasnio je kako je razlika u primanjima kolega u osnovnim i srednjim školama s visokom stručnom spremom do sada iznosila oko 200 maraka. Od 1. siječnja 2022. godine razlika će biti smanjena na stotinu maraka, a od 1. siječnja 2023. godine svi zaposleni s visokom stručnom spremom imat će iste plaće, a to se odnosi ne samo na predavače već i na pedagoge, tajnike, računovođe i sve druge uposlene.

  Također kazao je kako je Vlada pronašla rješenje i za uposlene s višom stručnom spremom te će razlika u plaćama između VSS i VŠS biti oko 50 maraka. 

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img