POSUŠKI BRANITELJI NA OBILJEŽAVANJU 32. GODIŠNJICE ZLOČINA U ŠKABRNJI

Hodnjom korak po korak od središta mjesta do spomen-obilježja na groblju sv. Luke, polaganjem vijenaca kod središnjeg križa i čitanjem imena poginulih, malo poslije 13 sati završeno je obilježavanje 32. godišnjice sjećanja na stradanje Škabrnje.

Na obilježavanje 32. godišnjice zločina, koje su u Škabrnji 18. studenoga 1991. počinili pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi pod zapovjedništvom Ratka Mladića, stiglo je nekoliko tisuća građana iz cijele Hrvatske i BiH.

Među njima bili su predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Posušje koji paljenjem svijeća odali počast poginulim hrvatskim braniteljima.

posuški branitelji na obilježavanju 32. godišnjice zločina u škabrnji
posuški branitelji na obilježavanju 32. godišnjice zločina u škabrnji
posuški branitelji na obilježavanju 32. godišnjice zločina u škabrnji

Kolonu sjećanja od naselja Ambar Ulicom 18. studenoga 1991. do masovne grobnice u središtu mjesta predvodili su predstavnici ratnih postrojba, članovi civilnih i udruga proizašlih iz Domovinskog rata te mještani Škabrnje. U župnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije misu za sve stradale u Domovinskom ratu predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić naglasivši da se time obilježava najtužniji dan u povijesti toga ravnokotarskoga mjesta.

Za zločine u Škabrnji osuđena je samo nekadašnja medicinska sestra Zorana Banić. Bila je optužena i osuđena za kršenje međunarodnog prava, odnosno za sudjelovanje u napadu i ubijanju stanovništva u Škabrnji 18. studenoga 1991. 

Objava POSUŠKI BRANITELJI NA OBILJEŽAVANJU 32. GODIŠNJICE ZLOČINA U ŠKABRNJI pojavila se prvi puta na Posušje.info.

www.posusje.info

Popularno danas