Posušje za četiri projekta dobilo preko 150 tisuća eura

U ponedjaljak je na Radimlji kod Stoca, u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, održan svečani program povodom potpisivanja ugovora o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH za 2023. godinu s korisnicima potpore.

Ovom događaju nazočili su brojni uzvanici, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović koji je predvodio izaslanstvo dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, zakonodavne i izvršne vlasti sa svih razina u BiH, predstavnici Katoličke crkve, društvenog života, braniteljskih udruga i gospodarstvenici. Ispred Općine Posušje, potpisivanju je nazočio načelnik Ante Begić.

Ove godine odobreno je preko 160 programa i projekata ukupne vrijednosti 5 milijuna eura.

Kada je riječ o Posušju, predviđena su 152.000 eura za 4 projekta.

Nositelji su: Općina Posušje (115.00 eura), Udruga Gomila (20.000 eura), SOR Narcis (7.000 eura) i SOR MS (10.000 eura).

Sa svim nositeljima projekata/programa ugovore je potpisao Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike, kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića te je tom prilikom rekao: Republika Hrvatske će stajati iza pomoći Hrvatima u BiH u financijskom smislu i svemu što će doprinijeti boljem životu i svakodnevici Hrvata i svih drugih koji žive na područjima gdje se projekti provode. S hrvatskim narodom imamo zajedničku prošlost, sadašnjost i budućnost.

posušje za četiri projekta dobilo preko 150 tisuća eura

Foto: Općina Posušje

Predsjednik Čović pak zahvalio se svima iz RH koji pokušaju prepoznati život hrvatskog naroda u BiH kao prioritet politike RH. Posebnu zahvalu je iskazao i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Zadnjih sedam godina zajedničkog rada, uistinu zaslužuje s naše strane poseban naglasak. Činjenica da smo kao politički narod zadnjih sedam godina stvorili ambijent, evo netko kaže nikad bolje suradnje, ja se nadam da će ona iduće godine biti još bolja. Jedan od projekata koji smo jutros obišli, je povijesni projekt hrvatskog naroda u BiH, višestruko značajan za hrvatski narod, to je Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru. To nije građevina, nije objekt kulture, to je sve ono što jesmo mi kao narod u BiH, kazao je predsjednik Čović.

Poručio je kako će se sve učiniti da se suradnja i koordiniracije nastave i u budućnosti i zakonodavne i izvršne vlasti između BiH i RH, kako bi se našli u projektima Vlade RH.

Konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog naroda nikad više ne može biti u pitanju, poručio je predsjednik Čović, te je pozvao sve koji su uključeni u ove projekte, da još izraženije osmišljaju projekte diljem BiH.

Objava Posušje za četiri projekta dobilo preko 150 tisuća eura pojavila se prvi puta na Posušje.info.

www.posusje.info

Popularno danas